452436172-H

Alergija na sunce i druge pojave na koži tokom letnjih dana

Letnji dani nas mame u prirodu, posebno na plaže i obale reka ili jezera. Osim što smo svesni opasnosti od sunčanice, opekotina i UV zračenja, postoje i druge reakcije na sunce koje su od posebnog značaja, naročito za najmlađe.

Koža beba i dece je znatno osetljivija od kože odraslih. Rožnati sloj kože kod dece je tanji, pa ultraljubičasti sunčevi zraci brže prodiru u dublje slojeve kože. Iako koža deteta proizvodi melanocite (ćelije koje stvaraju melanin), one nisu dovoljno razvijene, što smanjuje prirodnu zaštitu od sunca. Zbog toga se kod beba može razviti alergija na sunce ili fotosenzitivnost.

Fotosenzitivnost se manifestuje kao neuobičajena reakcija na sunce. Simptomi uključuju opekotine, oticanje ili intenzivan svrab, čak i nakon kratkog izlaganja suncu. Deca sa svetlom puti, riđom kosom ili pegicama su posebno podložna ovakvim reakcijama zbog manjka melanina.

Kako biste izbegli reakcije na sunce, važno je sprovesti preventivne mere. Ako primetite bilo kakvu alergijsku reakciju na koži, obratite se pedijatru.

 1. Polimorfna svetlosna erupcija
  • Ovaj oblik alergije na sunce se javlja nekoliko dana nakon izlaganja suncu. Simptomi uključuju osip sa sitnim crvenim tačkicama ili plikovima ispunjenim tečnošću, pa čak i ekcem ili groznicu. Najčešće se pojavljuje na licu, vratu, rukama i šakama. Kod dece, stanje se manifestuje suvim lezijama na licu sa crvenim tačkama i svrabom koje nestaju nakon nekoliko nedelja ukoliko se prekine izlaganje suncu.
 2. Solarna urtikarija
  • Ovaj tip fotosenzitivnosti se manifestuje kroz svrab i crvenilo, obično unutar pola sata nakon izlaganja suncu. Koža se smiruje nakon nekoliko sati.
 3. Fotodermatitis i fitofotodermatitis
  • Fotodermatitis je reakcija na UV zračenje ili kombinaciju UV zraka i određenih hemikalija (lekova, krema za sunčanje, hrane). Osip se javlja obično 24 sata nakon izlaganja suncu i može trajati nedeljama ili mesecima. Fitofotodermatitis je sličan, ali je uzrokovan kontaktom sa biljkama koje sadrže fototoksične materije. Reakcije se javljaju nakon nekoliko sati i mogu ostaviti trajne smeđe mrlje.

Deca mogu imati reakciju na kreme i losione za sunčanje, što se naziva kontaktni dermatitis. Ova reakcija može uključivati crvenilo i osećaj peckanja. Alergijski kontaktni dermatitis je ređi i obuhvata svrab, oticanje i pojavu plikova. Ako primetite reakciju, pokušajte sa kremom drugog proizvođača namenjenom osetljivoj koži.

Kada se bebina koža pregreje, može se javiti osip koji izaziva neprijatnost i svrab. Znoj ostaje zarobljen ispod kože jer bebe imaju male znojne žlezde. Previše odeće i pokrivanje bebe mogu izazvati osip od vrućine. Osip se najčešće povlači spontano.

 • Miliaria ruba: Najčešći tip osipa sa sitnim crvenim bubuljicama i svrabom.
 • Miliaria crystallina: Najblaži oblik osipa sa sitnim bistrim ili belim plikovima.
 • Miliaria profunda: Najizraženiji, ali retki oblik osipa sa papulama boje kože- potseća na izgled „guščje kože“.

Rashlađivanje mlakim kupkama, obezbeđivanje hladnijeg okruženja i laganija odeća.

Ako je svrab izražen, mogu pomoći blagi preparati na bazi mentola ili antihistaminici uz konsultaciju sa pedijatrom.

Osip se obično povlači za nekoliko dana.

Podelite ovaj članak

Nega kože od prvog dana

Nega novorođenčeta i bebine kože je za nove roditelje jedna od najzahevnijih aktivnosti. Sa brojnim proizvodima na tržištu i raznim preporukama koje možete čuti, nega bebine kože može delovati komplikovano i zbunjujuće.

Pročitaj više »