pupak foto 4

Bebin pupak – kako ga negovati?

Iako je većina majki već prošla neku vrstu obuke za negu bebinog pupčića, one tom delu bebinog tela uglavnom prilaze sa strepnjom. Najbolje bi za svaku majku bilo da takozvani pupčani patrljak bebi otpadne još u porodilištu, međutim, to se najčešće desi tek nekoliko dana po dolasku kući. Kada se sasuši i otpadne, neophodno je svakodnevno pupčanu ranu održavati čistom i suvom.

Majke imaju strah da u negovanju bebinog pupka negde ne pogreše. Neophodno je da se majke osamostale i počnu sa negom svoje bebe, a u tome će im pomoći i dolasci patronažne sestre. Majka novorođenčeta može od sestre da nauči puno stvari oko bebe. Sestra bi trebalo da bude tu dok god se majka ne bude osećala dovoljno samouvereno da sa bebom može da ostane sama.

Od velike je važnosti da majka što pre preuzme brigu oko bebinog pupka jer se dešava da se pupak okvasi vodom ili mokraćom, a to zahteva ponovno previjanje. Pupak bebe u tim slučajevima ne sme da čeka ponovni dolazak sestre jer može doći do infekcije.

Šta je od velike važnosti za negu pupka?

  • Pupak se tretira Povidon jodom ili  se isprska Oktaniseptom – bezbojnom tečnošću koja takođe ima antiseptično dejstvo
  • Sterilnom gazom se očisti kožica oko pupka, pa se preko stavi čista gaza sa flasterom ili mrežom za rane
  • Pupak treba tretirati najmanje jednom dnevno, a ako je gaza na pupčiću mokra ili prljava, tada je treba promeniti pri svakom previjanju

Podrazumeva se da su Vam ruke čiste prilikom nege bebinog pupka.

Kako umiriti dete za vreme nege pupka?

Ako beba tokom nege pupka plače ili je nemirna, to ne znači da joj nanosite bilo kakav bol. Negovanje pupka nije bolno za dete. Dete je nemirno najviše zbog osećaja hladnoće kada stavite Povidon jod ili isprskate Oktanisept. Najbolje ćete ga umiriti umilnim rečima i nežnim maženjem po glavici.

Šta nakon što bebin pupak otpadne?

Kada bebin pupak otpadne (što će se desiti u periodu od 5-20 dana od porođaja), samo treba nastaviti sa negom kao i do tada. Pupčana ranica će vlažiti još narednih nekoliko dana , sve dok ne zaraste. Kada se u dnu napravi krasta, ne treba je više prekrivati gazom.

Ukoliko se na pupčanoj jamici bebe pojavi tamno crveni kružić, tanak kao nit, nemojte se brinuti jer je to trag zgrušane krvi iz sasušenih kapilara pupčanika koja se izbacuje, a to je sasvim normalan proces.

Izvor: https://www.yumama.com/beba/nega-bebe/1107-nega-pupka.html

Foto: Pixabay.com

Podelite ovaj članak

Nega kože od prvog dana

Nega novorođenčeta i bebine kože je za nove roditelje jedna od najzahevnijih aktivnosti. Sa brojnim proizvodima na tržištu i raznim preporukama koje možete čuti, nega bebine kože može delovati komplikovano i zbunjujuće.

Pročitaj više »