beba dojenje

Bol prilikom dojenja – normalna pojava ili…?

Sve mlade mame se pre dolaska bebe susreću sa mnogim nedoumicama. Sa različitih strana dobijaju neke nepotpune ili neproverene informacije koje često umeju da ih zabrinu ili uplaše. Jedno od pitanja koje muči svaku mamu je – da li dojenje boli?

Iako je prirodna pojava i najbolja moguća hrana za Vašu bebu, mnoge mame kažu da dojenje nekada može da boli.

Kakva je ta vrsta bola koja se javlja i da li je normalna?

Bol prilikom dojenja se može javiti kada beba nije dobro položena ili kada nije ispravno prihvatila dojku, a nekada je posledica oba. Ukoliko beba nije u dobrom položaju, ona će početi da razvlači i grize bradavicu, a taj bol će biti najjači dok bebu nameštate. Nije isključeno da će se bol i nakon što bebu postavite pravilno nastaviti, ali u znatno manjem intenzitetu.  

Mame koje imaju osetljive bradavice mogu osetiti neku vrstu trenja ili probadanja u momentu kada beba uhvati bradavicu. Da biste izbegli neprijatan osećaj, možete duboko udahnuti pre nego što beba priđe, a izdahnuti kada se uhvati.

Kod nekih mama može se tokom prvih nekoliko dana javiti osećaj kao da im bradavice „pucaju“ sve dok mleko ne izađe. Na takav bol ćete se vremenom priviknuti, pa Vam taj osećaj kasnije neće predstavljati toliki problem.

Kako možete bolne ili ispucale bradavice zalečiti?

Bol u bradavicama možete sprečiti tako što ćete stavljati tople obloge. Ukoliko su Vaše bradavice ispucale ili primetite ranicu na bradavici, možete na kožu naneti vrlo malu količinu vitamina E. Kako biste sprečili ispucalu kožu, takođe možete staviti malo maslinovog ili bademovog ulja.

Ono u čemu se sve mame slažu je da je svaka vrsta bola koja se javi prilikom dojenja prolazna i manje strašna kada postanete svesni u kojoj meri dojenje pomaže razvoju i zdravlju Vaše bebe.

Izvor: https://www.yumama.com/beba/0-3-meseca/40948-dojenje-da-li-boli-bradavice-grudi-uspesno-sisanje.html

Foto: Pixabay.com

Podelite ovaj članak

Nega kože od prvog dana

Nega novorođenčeta i bebine kože je za nove roditelje jedna od najzahevnijih aktivnosti. Sa brojnim proizvodima na tržištu i raznim preporukama koje možete čuti, nega bebine kože može delovati komplikovano i zbunjujuće.

Pročitaj više »