beba u krevetu sa roditeljima

Da li da beba spava sa Vama u krevetu?

Verovatno ste već bezbroj puta do sada čuli kako nije dobro da bebu stavljate da spava zajedno sa Vama u krevetu, pre svega zato što time ugrožavate bebinu bezbednost jer postoji rizik od gušenja. Čak i kada beba spava sama u svom krevecu, morate voditi računa o tome da se blizu nje ne nađe nijedna igračka, prekrivač ili jastuk: takva opasnost postoji i prilikom spavanja u krevetu  sa roditeljima. Vi takođe možete napraviti neki pokret u snu koji može da povredi bebu.

Pedijatri i naučnici savetuju da roditelji sa svojim novorođenim bebama nikako ne spavaju makar dok one ne napune četiri meseca. Savetuje se da beba spava u istoj prostoriji sa roditeljima, ali u sopstvenom krevecu. Iako sam prelazak u krevetac ume da bude nezgodan, on bebama takođe pomaže u osamostaljivanju.

Praksa pokazuje da dugotrajno spavanje sa bebom u istom krevetu negativno utiče i na partnerske odnose.

Postoji nekoliko načina kako da bebu priviknete na spavanje u krevecu:

  • Pronađite način koji najviše odgovara porodici i bebinom temperamentu
  • Pokušajte sa potpuno različitim načinima, pa ili sedite pored nje, ili je, ukoliko joj takav pristup ne odgovara, ostavite samu
  • Bitno je da budete uporni i istrajni iako se beba buni, jer navikavanje može da traje i do tri nedelje
  • Trudite se da Vi i Vaš partner jedno drugom pružate podršku i budete istrajni u tome što ste naumili
  • Pričajte bebi da je noć namenjena za spavanje, a dan za igru.

Izvor: https://www.yumama.com/beba/0-3-meseca/38582-zasto-nije-dobro-da-beba-spava-sa-roditeljima-u-krevetu-i-kako-da-prekinete-ovu-naviku.html

Podelite ovaj članak

Nega kože od prvog dana

Nega novorođenčeta i bebine kože je za nove roditelje jedna od najzahevnijih aktivnosti. Sa brojnim proizvodima na tržištu i raznim preporukama koje možete čuti, nega bebine kože može delovati komplikovano i zbunjujuće.

Pročitaj više »