hand-wash-5108271_1920

Da li deca mogu da koriste dezinfekciono sredstvo?

Od početka pandemije poseban akcenat se stavlja na ličnu higijenu. Iako se podrazumeva da se ruke pri svakom dolasku kući dobru operu, u poslednje vreme se sve više koriste brza dezinfekciona sredstva poput raznih gelova za ruke ili sprejeva od čistog alkohola. Ovaj način za higijenu ruku pokazao se kao dobro rešenje da ruke budu čiste i kada ih ne možete oprati. Naravno, ono o čemu treba voditi računa je da dezinfekciono sredstvo sadrži dovoljnu količinu alkohola.

Ono što mnoge roditelje buni je da li deca i bebe mogu u istim količinama koristiti ovakva dezinfekciona sredstva, kao i mogu li ona eventualno ostaviti nekakve posledice?

Generalno, dezinfekciona sredstva po dečije zdravlje ne mogu ostaviti posledice ukoliko se koriste pravilno i ukoliko roditelji povedu računa o nekim stvarima.

Pazite da dete ne stavi ruke u usta pre nego što se gel/sprej dobro osuši.

Ukoliko dete unese u organizam dezinfekciono sredstvo, postoji opasnost od trovanja alkoholom. Ako je dete popilo manju količinu, nemojte se brinuti. Ipak, ukoliko dođe do iritacije očiju, mučnine, povraćanja – odmah se obratite lekaru.

Birajte uvek prvo sapun i vodu, a dezinfekciono sredstvo neka bude samo alternativa.

Ukoliko imate priliku da prilikom pranja ruku koristite sapun i vodu, to je svakako nešto što uvek treba da predstavlja Vaš prvi izbor. Dezinfekciona sredstva ostavite kao alternativu u situacijama kada ne postoji drugi način da operete i dezinfikujete ruke.

Izvor: https://yumama.mondo.rs/beba/razvoj-zdravlje-nega-bebe/a41738/dezinfekciono-sredstvo-bebe-deca-pranje-ruku.html

Foto: Pixabay

Podelite ovaj članak

Nega kože od prvog dana

Nega novorođenčeta i bebine kože je za nove roditelje jedna od najzahevnijih aktivnosti. Sa brojnim proizvodima na tržištu i raznim preporukama koje možete čuti, nega bebine kože može delovati komplikovano i zbunjujuće.

Pročitaj više »