bebi masaža

Da li i Vaša beba voli „masažu“?

Mnogi roditelji su već upoznati sa činjenicom da bebama masaže prijaju jednako kao i ljudima. Osim što im prijaju i opuštaju ih, one pomažu u rastu i razvoju. Fizioterapeuti ističu značaj korišćenja opšte-razvojne masaže kod beba. Dokazano je da masaža podstiče cirkulaciju i dovodi do boljeg mišićnog tonusa, a u nekim slučajevima je zabeleženo da je pomogla i tokom grčeva bebe.

Iako je većina Vas, ili namerno, ili nenamerno laganim pokretima masirala pojedine delove bebinog tela, sigurno ste se zapitali na koji način da to radite pravilno. Stručnjaci savetuju da prilikom masaže slušate bebino telo i da u skladu sa njenim reakcijama zaključite da li joj masaža prija. Postoji nekoliko primenjivih tehnika:

Masaža bebinog stomaka

Upotrebite obe ruke tako što ćete od pupka lagano spuštati jednu, a potom i drugu ruku niz stomačić, a to će pomoći bebi i prilikom grčeva ili zatvora.

Masaža leđa

Masirajte bebina leđa laganim spuštanjem ruku od gornjeg dela leđa naniže, ali vodite računa da prilikom masaže ne idete prstima duž same kičme već u delovima koji su neposredno pored.

Masaža bebine glave

Možete je masirati laganim pritiscima oko glave – od temena prema čelu. Važno je naglasiti da ukoliko je rađanje bilo traumatično izbegavate masiranje glave.

Masaža bebinih nogu i ruku

Masažom bebinih nogu pomažemo u stimulaciji puzanja i hodanja, ali i sprečavanju razvoja deformiteta stopala. Bebino stopalo masirajte kružnim pokretima, a prostor iznad pete lagano pritiskajte kažiprstom. Bebine noge masirajte tako što ćete držati skočni zglob jednom rukom a drugu ruku lagano pokrećite duž cele noge ka stopalu.

Pri masaži bebinih ruku razvija se fina motorika. Masirajte je tako što ćete jednom rukom držati ručni zglob bebe, a drugom rukom idite kružnim pokretima od ramena ka dole.

Izvor: https://www.yumama.com/beba/nega-bebe/41556-beba-masaza-kako-masirati-saveti.html

Podelite ovaj članak

Hemoroidi u trudnoći !

Jedna od neprijatnih stvari sa kojima se veliki broj trudnica suočava u trudnoći i posle porođaja su hemoroidi. Hemoroidi su zapravo prošireni venski spletovi koji se nalaze u analnom predelu.

Pročitaj više »