bebe i vitamini

Da li su bebama potrebni vitaminski suplementi?

Iako je Vaše mleko koje beba dobija putem dojenja najkvalitetnija hrana koju ona može da ima, pitanje koje se često javlja je – da li je ono dovoljno za bebin konstantan i pravilan razvoj? U principu je majčino mleko sasvim dovoljno kako bi beba rasla i razvijala se, ali je važno naglasiti da davanje vitaminskih suplemenata ne može da joj škodi. Pored raznih oprečnih mišljenja, najbolje rešenje uvek je da se pre uvođenja bilo kakve suplementacije  posavetujete sa izabranim pedijatrom.

Iako se putem dojenja bebi obezbeđuje dovoljan unos svih makro i mikro nutrijenata, neki vitamini i minerali će pomoći zdravlju bebe i sprečiti potencijalno stvaranje nekih bolesti u budućnosti.

Koji se vitamini preporučuju?

Ukoliko je Vaša beba u potpunosti zdrava i nema nikakve probleme, vitamini koji se preporučuju su: vitamin D3, K1 i Omega-3. Osim toga, po potrebi se savetuje uzimanje gvožđa i fluora.

Vitamin D3 je od velikog značaja za pravilan rast i razvoj bebinih kostiju i zubića. Pošto majčino mleko obiluje kalcijumom, kako bi se on mogao iskoristiti iz hrane i ugraditi u kosti, potreban je vitamin D, jer njega u uobičajenoj ishrani nema dovoljno. Zbog toga se bebama od prvog meseca života do godinu dana, daju kapljice vitamina D. Naredne dve godine takođe treba nastaviti sa davanjem vitamina D, ali pretežno u zimskim mesecima, kada nema dovoljno sunca.

Vitamin K1 svaka beba dobija u porodilištu putem injekcije u dozi od 1mg. Kako ne bi došlo do deficita vitamina K, u porodilištu ćete dobiti preporuku da nastavite i kasnije sa davanjem ovog vitamina.

Omega-3 masne kiseline su značajne za razvoj bebinog mozga i centralnog nervnog sistema, kao i za razvoj očiju. Pošto telo ne može da ih stvara, moraju se unositi putem ishrane ili suplemenata. Kako bi se u majčinom mleku našla dovoljna količina Omega-3, potrebno je da majka uzima 2-3 puta nedeljno neku masnu ribu.

Gvožđe je od suštinskog značaja za izgradnju crvenih krvnih zrnaca koji prenose kiseonik kroz telo. Kao posledica nedostatka gvožđa nastaje anemija. Tokom trudnoće se gvožđe skladišti u bebinom telu, a te zalihe se koriste i do 6. meseca života, kada se postepeno uvodi čvrsta hrana. Osim toga, gvožđa ima sasvim dovoljno i u majčinom mleku, ali ukoliko se desi deficit, možete ga uneti kroz kapi.

Fluor je značajan za zdrave zubiće bebe. Taj mineral jača zube i štiti ih od kvarenja. Beba dojenjem dobija fluor, pa je dobro da Vi uzimate tabletu fluorida od 1 mg dnevno.

Pre uvođenja bilo kog suplementa, posavetujte se sa odabranim pedijatrom, jer je on taj koji će na osnovu zdravstvenog stanja i napretka Vaše bebe odlučiti o tome koje suplemente i u kojoj meri treba uzimati.

Izvor:  Praktični vodič za roditelje, sretna beba: Moja prva godina. Urednica: doc. dr. sc. Duška Tješić- Drinković, dr.med. Izdavač: Anfap d.o.o. Zagreb

Foto: Pixabay

Podelite ovaj članak

Nega kože od prvog dana

Nega novorođenčeta i bebine kože je za nove roditelje jedna od najzahevnijih aktivnosti. Sa brojnim proizvodima na tržištu i raznim preporukama koje možete čuti, nega bebine kože može delovati komplikovano i zbunjujuće.

Pročitaj više »