beba spava beba grčevi

Grčevi kod beba – kako ih rešiti?

Mnoge bebe već u prvim danima od rođenja imaju probleme sa grčevima. Dešavaju se svakoga dana, u isto vreme, dok beba plače i traži položaj u kojem će joj biti lakše. Dobra stvar je što je to samo prolazna faza kod većine beba.  Grčevi obično počinju u bebinom prvom mesecu, a završavaju se do trećeg meseca života. Iako su bezazleni, samim tim što muče bebu a Vi ne znate kako da joj pomognete – postaju i Vama mučni.

Šta to uzrokuje grčeve?

Mame uglavnom misle da je uzrok grčeva kod bebe njihovo mleko, jer se grčevi javljaju tokom i neposredno nakon obroka. Iako u medicini i dalje ne postoje konkretna objašnjenja, sigurno je da majčino mleko nije uzrok. Smatra se da je to spoj više različitih faktora, od kojih je jedan, sigurno, privikavanje probavnog sistema na redovne obroke i pokretljivost creva prilikom probave. Može da se desi da su grčevi i psihosomatske prirode, jer se baš sa prvim detetom mama oseća nesigurno i zabrinuto. Beba oseća napetost majke, pa nervozu koju joj je prenela majka, manifestuje kroz grčenje.

Kako pomoći bebi prilikom grčenja?

Iako jedinstveno rešenje za sprečavanje grčeva ne postoji, najbolje što možete učiniti za Vašu bebu je da ne dozvolite da grčevi uzmu maha, a da se beba rasplače. Pokušajte bebu da umirite pre nego što počne da vrišti od bolova. Ono što bi moglo da pomogne je da nakon obroka, pri podrigivanju, bebu čvrsto priljubite uz svoje telo i nežno je tapkate po leđima. Možete da probate i sa laganim masiranjem bebinog stomačića kružnim pokretima, u smeru kazaljke na satu.

Trebalo bi da odvete bebu kod lekara ukoliko primetite da se grčevi ne dešavaju svaki dan, u isto vreme, kao i da je beba konstantno neraspoložena, ili da ne napreduje kako treba. Ako se desi da uz to beba ima povišenu temperaturu, krvavi proliv ili odbija hranu – to bi mogli biti znaci da nešto sa bebinim zdravljem nije kako treba i da je treba odvesti kod pedijatra. 

Najvažnije je ostati staložen, pribran i ne dozvoliti da se Vaša briga i nervoza prenese na bebu. Uz dobro raspoloženje, nežno milovanje i pevušenje bebi, grčevi će brže prestati, a beba će ponovo biti lepo raspoložena.

Izvor: Praktični vodič za roditelje, sretna beba: Moja prva godina. Urednica: doc. dr. sc. Duška Tješić- Drinković, dr.med. Izdavač: Anfap d.o.o. , Zagreb

Foto: Pixabay

Podelite ovaj članak

Nega kože od prvog dana

Nega novorođenčeta i bebine kože je za nove roditelje jedna od najzahevnijih aktivnosti. Sa brojnim proizvodima na tržištu i raznim preporukama koje možete čuti, nega bebine kože može delovati komplikovano i zbunjujuće.

Pročitaj više »