tata i beba

I tata se menja kad dođe beba

Iako su promene u telu i mozgu majki prilikom rođenja bebe uobičajena pojava, istraživanja su pokazala da se muškarci koji su više angažovani oko bebe brže prilagođavaju očinskoj ulozi i veoma dobro prate korake mame. U studiji koju je objavio istraživački tim s Jejla kaže se da rana interakcija između oca i deteta i njihovo emotivno spajanje stvara osnovu za čvrstu povezanost oca i deteta, koja ima dugoročan uticaj na kognitivne funkcije i društvene veze deteta. Takve promene su od izuzetne važnosti za očevo povezivanje sa bebom jer mu to omogućava da brže uči, prilagođava se i upija nove informacije u vezi sa bebom.

Dok se kod žena u mozgu aktiviraju delovi odgovorni za brigu, odgajanje i uočavanje potencijalne opasnosti, kod muškaraca se pretežno aktiviraju delovi odgovorni za misli, postizanje željenih ciljeva i rešavanje problema.

A evo i nekih promena koje se javljaju kod mladih očeva:

  • Lakše usklađivanje i rad na više radnji odjednom
  • Bolje opažanje potreba bebe u vezi sa hranom, vodom ili spavanjem
  • Pošto se odvijaju iste promene u mozgu muškarca i žene posle porođaja, smatra se da su očevi, poput majki, jednako podobni za ulogu roditelja
  • Zabeleženo je lošije pamćenje zbog svih hemijskih promena koje se događaju
  • Nakon dolaska bebe, očevi u prvi plan stavljaju emocije, pa racionalni deo – deo za donošenje odluka postaje manje aktivan, te je i samo donošenje odluka teže.

Izvor: https://www.yumama.com/porodica/kutak-za-tate/11979-tata-i-beba-kako-roditeljska-uloga-menja-muskarca.html

Podelite ovaj članak

Nega kože od prvog dana

Nega novorođenčeta i bebine kože je za nove roditelje jedna od najzahevnijih aktivnosti. Sa brojnim proizvodima na tržištu i raznim preporukama koje možete čuti, nega bebine kože može delovati komplikovano i zbunjujuće.

Pročitaj više »