girl-teddy-bear

Igračke kao podrška roditeljstvu u prvim mesecima

Plišane igračke predstavljaju nekog bliskog, nekog s kim je dete povezano na sasvim poseban način.

U bebinim prvim mesecima traje njeno privikavanje na novi svet i okruženje u kom se našla.

Osim toga, dodirivanjem i hvatanjem mekane plišane igračke, bebe, na bezbedan način razvijaju motoriku.

Bela buka može da olakša ovaj period i bebi i Vama.

Ona naročito može da umiri bebe, jer ti zvuci podsećaju na zvuke koje je beba slušala još u majčnim stomaku, a koji pre svega podesćaju na zvuke cirkulacije krvi kroz krvne sudove, zvuke koji su dopirali iz spoljašnje sredine.

 Bela buka maskira sve svakodnevne zvuke koji mogu da uznemire i na taj način pomaže bebi da se opusti, smanjuje stres kod beba prouzrokovan umorom, spoljašnjim nadražajima kao što su svetla, novi ljudi, novo okruženje i uzbuđenje – objašnjava dr Todorović za sajt mojpediajtar.co.rs

Danas postoje aplikacije sa belom bukom koje možete skinuti na telefon i koje Vam mogu biti od pomoći. Ipak, koncept TOK igračaka koji je razvijen kroz saradnju sa roditeljima je uvrstio igračku sa belom bukom u ponudu, jer smatra da je mnogo zdravija opcija za bebu igračka sa belom bukom nego telefon. Ovo važi za celu kolekciju za uspavljivanje beba.

Osim bele buke, klasična muzika je takođe blagotvorna za bebe od najranijeg perioda.

Stručnjaci kažu da dok je još u stomaku, beba može da čuje. Puštajte vašoj bebi klasičnu muziku, umirujte sebe u blagoslovenom stanju, a Vaše dete učite muzici od najranijeg doba. Ona umiruje, otklanja stres i stvara osećaj zadovoljstva

Muzika pomaže u socijalizaciji i izgradnji samopouzdanja kod dece. Muzika i ples kod dece podstiču razigranost i druželjubivost, a na taj način oni lakše prave kontakte sa drugom decom i osećaju se sigurno u tim potezima.

Poznato je da se kod malih beba mentalni kapaciteti prvo razvijaju kroz taktilne i akustične senzacije (dodir i glas majke). Primetićete da će Vaša beba reagovati na muziku i pre nego što progovori u tzv. preverbalnom periodu. Rezultati naučnih studija su pokazali da se bebe hrane sa više entuzijazma u prisustvu klasične muzike. Rani kontakt bebe sa muzikom omogućava stvaranje neuralnih puteva i sinapsi u mozgu, ali zbog specifične harmonije, ritma i sadržaja klasične muzike ona posebno pomaže u razvoju kognitivnih funkcija kod dece.

Za one koji su ljubitelji klasičnijeg pristupa, tu su i uspavanke.

Uspavanke smiruju bebe. Da li ste znali da i smanjuju nivo stresa kod beba, produbljuju njeno disanje i omogućavaju lepši san? Uspavanke na TOK igračkama imaju melodiju koja je lagana i opuštajuća i upravo to je ono što opušta bebu. Osim toga, uspavanke čine da se uspostavi dobra rutina za spavanje. Stručnjaci za spavanje stalno podsećaju iscrpljene roditelje na uspostavljanje rutine.

Podelite ovaj članak

Nega kože od prvog dana

Nega novorođenčeta i bebine kože je za nove roditelje jedna od najzahevnijih aktivnosti. Sa brojnim proizvodima na tržištu i raznim preporukama koje možete čuti, nega bebine kože može delovati komplikovano i zbunjujuće.

Pročitaj više »