baby-1300651_1280

Kad krenete u posetu bebi

Ukoliko ste i sami roditelj, ili ste na putu da postanete, verovatno ste upoznati sa „pravilima“ kojih bi trebalo da se pridržavate prilikom posete novorođenčeta. Za slučaj da je već prošlo neko vreme od kada ste imali bebicu u kući, a da se Vaša dobra prijateljica porodila i da očekuje Vaš dolazak u posetu bebi, ipak je važno prisetiti se nekih pravila.

Ne dolazite nenajavljeni i dogovorite se oko vremena posete

Koliko god bili bliski sa mladim roditeljima, u posetu novorođenoj bebi nije dobro ići nenajavljen. U prvim danima po izlasku iz porodilišta, većina majki i očeva je još nesnađena i zbunjena. Celokupno vreme u toku dana je usmereno ka bebinim potrebama i sve druge stvari se zanemaruju. Često je taj period i prilično haotičan i stresan mladim roditeljima, pa je bolje posetu uvek najaviti. Osim toga, mnoge majke se ne osećaju još spremno za posete drugih ljudi, pa je najbolje najpre se dogovoriti oko eventualnog dolaska.

Ukoliko roditeljima odgovara dolazak u posetu, nemojte odstupati od dogovora koji sa njima napravite. Nemojte kasniti niti pomerati susret. Roditeljima je možda to jedini slobodan trenutak u toku dana, pa im svako nepoštovanje dogovora može stvoriti nelagodu.

Bez zadržavanja

Iako će neki roditelji naglasiti da dođete u određeno vreme i da se ne zadržavate preterano, ukoliko Vam to ne naglase, svakako nemojte predugo ostajati. Sat vremena je sasvim dovoljno za posetu, osim ukoliko Vas sami roditelji ne zamole da ostanete duže.

Higijena na prvom mestu

Pošto je beba vrlo osetljiva, neophodno je posebno povesti računa o higijeni. Iako ste dobro oprali ruke i pre samog dolaska u posetu, pre kontakta sa bebom ponovite ceo postupak. Ukoliko želite da je pridržite neko vreme, prvo proverite sa mamom da li je to u redu i kako se ona oseća povodom toga. Nemojte biti navalentni, već se prilagoditi roditeljskom ritmu.

U posetu dođite siti ili ponesite hranu sa sobom

Ne samo da ne treba očekivati da kod novopečenih roditelja idete na ručak ili večeru, već je bitno da im prilikom poziva naglasite da ništa ne spremaju. Umesto toga, pre odlaska u posetu se najedite ili jednostavno obrok koji biste pojeli kod kuće, ponesite sa sobom.

Ponudite pomoć roditeljima

Kada odete u posetu, iako ste tu uglavnom došli da vidite mamu i bebu, nije na odmet ponuditi se da pomognete. Novopečeni roditelji uglavnom nemaju vremena za sebe tokom dana, pa nije loše da im ponudite da Vi pridržite bebu dok se oni istuširaju ili odremaju.

Nemojte voditi svoju decu u posetu

Bilo da Vam je dete već dovoljno odraslo ili ne, prilikom posete novorođenoj bebi svoju decu bolje ostavite kod kuće. Osim što ćete biti opušteniji prilikom posete, ukoliko je Vaše dete bolešljivo na taj način ćete zaštiti novorođenče. Ako se ipak odlučite da povedete decu sa sobom, najpre im objasnite kako treba da se ponašaju.

Izvor: https://www.yumama.com/beba/0-3-meseca/19991-9-pravila-kojih-treba-da-se-pridrzavate-kada-idete-u-posetu-novo.html

Podelite ovaj članak

Hemoroidi u trudnoći !

Jedna od neprijatnih stvari sa kojima se veliki broj trudnica suočava u trudnoći i posle porođaja su hemoroidi. Hemoroidi su zapravo prošireni venski spletovi koji se nalaze u analnom predelu.

Pročitaj više »