baby-33288_1280

Kako da znate da li je beba sita?

Većinu majki brine da li je beba posisala dovoljno mleka. Iako nemate uvida u to koliko je sisala, bitno je da znate da će beba uglavnom uzeti mleka taman onoliko koliko joj je potrebno. Ako i pored toga Vaša briga ne jenjava, postoji nekoliko načina na koje će Vam beba pokazati da li je dovoljno nahranjena.

Prilikom dojenja čujete bebu kako guta

Ukoliko beba uzima dovoljno mleka, čućete je kako guta. Ukoliko je tek prvi dan kako dojite bebu, moguće je da Vam mleko još nije zrelo i da nije nadošlo, pa se tokom tog perioda nemojte iznenaditi ako ne čujete bebu kako guta. Već od drugog dana bi to trebalo da se promeni, pa ćete je i čuti.

Beba dobro napreduje i dobija na kilaži

Iako se dešava da beba prvih dana izgubi nekoliko grama, to se obično vrati u normalu u narednih petnaestak dana. Pedijatri kažu da nakon što se bebi vrati kilaža sa porođaja, optimalna težina koju treba da dobija tokom narednih šest meseci na nedeljnom nivou je između 140 i 200 grama.

Beba redovno puni pelenu

U proseku novorođenče ima stolicu 3-4 puta na dan, a piški oko 7 puta tokom dana. Iako se može desiti da se Vaša beba ne pokaki 3-4 puta na dan, najvažnije je da redovno piški, jer je to pokazatelj da je beba hidrirana, odnosno da dovoljno sisa.

Izvor: https://www.yumama.com/beba/0-3-meseca/20107-3-nacina-da-otkrijete-da-li-je-beba-dovoljno-sisala.html

Foto: Pixabay

Podelite ovaj članak

Nega kože od prvog dana

Nega novorođenčeta i bebine kože je za nove roditelje jedna od najzahevnijih aktivnosti. Sa brojnim proizvodima na tržištu i raznim preporukama koje možete čuti, nega bebine kože može delovati komplikovano i zbunjujuće.

Pročitaj više »