krevetac

Kako izabrati idealan krevetac za bebu?

Razne stvari treba uskladiti i odabrati pre stizanja bebe, ali je jedna od nezaobilaznih svakako izbor kreveca. U krevecu će beba prvih nekoliko meseci najviše vremena provoditi, pa je bitno da on bude siguran, bezbedan, udoban, ali i da se lepo uklapa u enterijer dečije sobe.

Vodite računa o „aksesoarima“

Važno je da vodite računa da okruženje u kom beba boravi bude bezbedno, pa zato izbegavajte da krevetac zatrpavate nepotrebnim stvarima i igračkama. Jastuci, prekrivači i igračke mogu izazvati gušenje, a ako ih starija deca iskoriste kao instrument za penjanje, može doći i do pada. Jedino što je potrebno je čaršav, ogradica, tanki zaštitni jastuci (najbolje da ih vežete sa spoljne strane) i ćebence. Čak i ako uz krevetac dobijete neke „aksesoare“, najbezbednije je da ih privremeno sklonite.

Čvrsta podloga

Podloga na kojoj beba spava trebalo bi da bude tvrda i ravna. Jastuk je suvišan jer nepovoljno utiče na kičmeni stub, pa ga do devetog meseca otpišite sa spiska potrebnih stvari. Dušek treba da bude od čvrstog materijala i da bude od prirodnih materijala koji nisu toksični. Najbolje je da dušek izaberete kada i krevetac, kako biste bili sigurni da se dimenzije kreveca i dušeka poklapaju. Neka bebina posteljina bude meka, i ako je mogućeod što prirodnijih materijala. U obzir dolaze pamuk, svila, vuna i lan.

Prisustvo aditiva u proizvodima za decu

Sve više proizvođača se prilikom pravljenja kreveca trudi da zadovolje zdravstvene aspekte. Aditivi koji se koriste za proizvode od plastike – ftalati – našli su se u mnogim dečijim proizvodima. Najčešće se mogu naći u igračkama, ali ih ima i u nameštaju i krevecima (zaštitne i ukrasne lajsne). Problem je u tome što se ftalati ne vezuju za plastiku, pa bilo šta što bebe stave u usta može biti opasno (kada grizu ogradicu kreveca u periodu kada im rastu zubići). Zbog potencijalnih štetnih efekata za zdravlje ljude, EU je od 2005. godine zabranila upotrebu ftalata u mnogim proizvodima za decu.

Na osnovu svega navedenog, kupovina kreveca treba da se obavi tek nakon što su se sve potencijalne opasnosti po bebu, kao i potrebe, uzele u obzir. Sve što može imati bilo kakav negativan uticaj na bebu mora se izbeći u širokom luku.

Izvor: https://www.yumama.com/trudnoca/trimestar3/1930-kako-izabrati-krevetac.html

Podelite ovaj članak

Nega kože od prvog dana

Nega novorođenčeta i bebine kože je za nove roditelje jedna od najzahevnijih aktivnosti. Sa brojnim proizvodima na tržištu i raznim preporukama koje možete čuti, nega bebine kože može delovati komplikovano i zbunjujuće.

Pročitaj više »