dojenje 2

Kako pravilno dojiti bebu

Veština dojenja se može smatrati i nekom vrstom umeća kako podstaći dete da delotvorno sisa. Kada dojenje jednom „krene“, nema jednostavnijeg postupka. Beba se majci uglavnom požali plačem da je gladna. Mama mleka ima taman toliko, koliko odgovara detetovim potrebama. Kada se beba zasiti, ona ispušta dojku i lagano tone u san, a to mami ostavlja prostora da se posveti drugim obavezama.

Sisanje se može smatrati uspešnim kada dete prazni dojku dokle god se ne najede, istovremeno podstičući majčino telo da iznova stvara još mleka, taman u toj količini koja je posisana. Od toga koliko beba sisa zavisiće koliko će mleka majka proizvesti, a to je samo pokazatelj koliko mama i beba zavise jedna od druge.

Kako bi dojenje bilo uspešno, beba mora dobro ustima uhvatiti dojku. Kada uspešno sisa, bebina usta su široko otvorena i obuhvataju celu bradavicu. Pokreti sisanja su ritmični, uz povremeno zastajanje. Ponekad se čuje i bebino gutanje, dok mama oseća da dete uvlači mleko, ali to za nju nije bolno. Kada beba završi, ona nežno ispušta dojku i lagano tone u san.

Dobro je slediti neke korake kako bi ovladali veštinom dojenja:

  • Potreban je mir i udoban položaj za oboje, kao i opuštena atmosfera
  • Ukoliko beba plače, neće moći da prihvati dojku, pa je potrebno prvo da je umirite
  • Okrenite bebu prema sebi i stavite je tako da joj glava bude ispred Vaše dojke, ili malo ispod nje
  • Bebina gornja usna treba da bude u visinu Vaše bradavice malo pre nego što beba počne da sisa
  • Bradavicom lagano dotaknite bebin obraz, a ona će okrenuti glavu prema bradavici, a kada dodirnete njena usta, ona će ih otvoriti
  • Pričekajte da beba jako i široko otvori usta
  • Kada beba široko otvori usta, primaknite njenu glavu svojoj dojci i zadržite u tom položaju.

Bitno je naglasiti da koliko god dojenje bilo prirodno, ipak nije instiktivno. To je veština kojom može da se ovlada, pa tako budite uporni i opustite se prilikom svakog dojenja. Beba će se prilagoditi Vašem ritmu i navikama koje joj stvorite, pa ćete od tog čina napraviti jednu posebnu priliku kojoj ćete se i Vi i beba radovati.

Izvor: Praktični vodič za roditelje, sretna beba: Moja prva godina. Urednica: doc. dr. sc. Duška Tješić- Drinković, dr.med. Izdavač: Anfap d.o.o. , Zagreb

Podelite ovaj članak

Nega kože od prvog dana

Nega novorođenčeta i bebine kože je za nove roditelje jedna od najzahevnijih aktivnosti. Sa brojnim proizvodima na tržištu i raznim preporukama koje možete čuti, nega bebine kože može delovati komplikovano i zbunjujuće.

Pročitaj više »