kupanje bebe foto 2

Kako pravilno okupati bebu

Mnogi roditelji brinu o prvom susretu novorođenčeta sa vodom i kupanjem. Ne znaju kako će reagovati. Da li će se vrpoljiti, ili će uživati u dodiru sa vodom?

Kako bi beba mogla da zavoli kupanje, a mama i tata lakše da ovladaju veštinama kupanja bebe, bitno je povesti računa o nekim faktorima.

Pre kupanja, prostoriju u kojoj će se beba kupati treba zagrejati na 24-26 stepeni. Temperatura vode treba da bude od 35 do 37 stepeni, a kako biste to lakše proverili, možete koristiti toplomer za vodu.

Bebe se u prvih mesec dana uglavnom kupaju preko ruke, a nešto kasnije – tako što leže u kadici. Bitno je, pre kupanja, pripremiti:

 •  – kadicu, ukoliko beba ima više od mesec dana
 •  – peškir sa kapuljačom
 •  – rukavicu za kupanje
 •  – sapun ili kupku
 •  – bokal za polivanje
 •  – garderobu za oblačenje
 •  – kremu za pelensku regiju
 •  – set za noktiće
 •  – četku i češalj
 •  – fiziološki rastvor
 •  – kremu za telo

Kupanje preko ruke

Kupanje preko ruke se praktikuje uglavnom dok pupak ne otpadne i dok beba ne napuni mesec dana. Beba se drži ispod grudi tokom kupanja. Preporučuje se korišćenje sunđera, barem dok pupčani patrljak ne otpadne i pupčana rana ne zaraste. Poželjno je prekriti pupčani patrljak, kako se ne bi pokvasio. Vlažnim sunđerom ili peškirom treba obrisati bebino lice, a kapke pamučnom krpom ili vatom. Ostatak tela možete oprati ili običnom vodom ili hidrantnim sapunom. Posebno obratite pažnju na nabore ispod pazuha, iza ušiju, oko vrata i područja oko pelena. Bebina kosa ne bi trebalo da se pere tokom svakog kupanja. Ako je kosa prljava, nežno utrljavajte šampon na bebino teme, a prilikom ispiranja posebno obratite pažnju da bebi ne uđe sapunica u oči. Važno je, takođe, dobro isprati bebino teme, kako ne bi došlo do nastanka naslaga u tom predelu. Pokreti prilikom kupanja bebe, moraju biti lagani i bez trzaja, kako se ne bi uplašila.

Kupanje u kadici

Ako praktikujete kupanje u kadici, bitno je da kada bude isprana i čista pre ulaska bebe. Vodu treba napuniti tek toliko da prekrije bebino telo. Beba se prvo spušta nogama u vodu, pa se tek onda oslanja na maminu ruku. Polivanjem vodom iz bokala ispirate sapunicu, a tu bi dobro došla pomoć drugog roditelja ili nekog drugog ukućana, koji bi bebu ispirao dok je vi držite.

Nakon kupanja, potrebno je bebu umotati u pamučni frotir, koji ima dobru moć upijanja, dok nežnim tapkanjem sušite kožu. Dok preko tela prelazite samo tapkanjem, bebinu kosu je bitno da istrljate kružnim pokretima, kako bi se dobro osušila.

Najvažnije je to da bebu ni u jednom trenutku ne ostavljate samu, jer je njena sigurnost Vaša glavna misija.

Izvor:https://www.yumama.com/beba/0-3-meseca/12767-kako-okupati-novorodjence.html

Podelite ovaj članak

Nega kože od prvog dana

Nega novorođenčeta i bebine kože je za nove roditelje jedna od najzahevnijih aktivnosti. Sa brojnim proizvodima na tržištu i raznim preporukama koje možete čuti, nega bebine kože može delovati komplikovano i zbunjujuće.

Pročitaj više »