a derma 2

Kako prepoznati atopijski dermatitis

ATOPIJSKI DERMATITIS (atopijski ekcem ili neutodermatitis) je najčešća dečija kožna bolest od koje boluje 15-20% dece predškolskog  i školskog uzrasta. Najčešće se javlja između druge i pete godine života, ali vrlo često počinje i u najranijem uzrastu, između drugog i šestog meseca života. Mada, može da se pojavi bilo kada, kako kod dece tako i kod odraslih. Karakterišu ga svrab i suvoća kože.

SUVA KOŽA je jedan od osnovnih znakova atopijskog dermatitisa. Suvoća smanjuje zaštitnu funkciju kože pa ona postaje osetljivija i sklona iritaciji.

SVRAB je najneprijatniji  simptom  atopijskog  dermatitisa.  Može biti tako intenzivan da remeti san i ometa dete u svakodnevnim aktivnostima.

EKCEM se odlikuje pojavom crvenila ili mehurića na koži. Uočavaju se veći ili manji plikovi koji izazivaju svrab i čiji je izgled za lekare dobar pokazatelj u kojoj se fazi bolest nalazi: crveni, meki i vlažni u početku, a kasnije zadebljali, tvrdokorni i suvi. Kožne promene javljaju se na licu, telu i ekstremitetima. Lokalizacija najčešće zavisi od uzrasta.

Često se, uz osnovne znake bolesti, javljaju i komplikacije, a to su, takozvane,  SEKUNDARNE INFEKCIJE bakterijama ili virusima. Najčešće su to stafilokok i virus herpesa. Nastanku sekundarne infekcije pogoduju suvoća kože i češanje zbog svraba, kao i oslabljen imunitet.

Promene na koži se razlikuju kod odojčadi, dece i odraslih.

❚ Ako se ekcem javi u prvim mesecima života, najčešće simetrično zahvata  čelo  i  obraze,  pošteđena  je  regija  oko usta,  a  širi  se  na vlasište, gornji deo tela, spoljašnju stranu ruku i nogu, te šake. Pelenska regija najčešće je pošteđena.

❚  Tokom druge i treće godine života izgled ekcema se menja, pa se javljaju karakteristični plakovi smešteni uglavnom na pregibnim jamama kolena i laktova, na ručnom i skočnom zglobu i vratu.

❚ U kasnijem detinjstvu  i adolescenciji ekcemi obično ostaju u pregibima velikih zglobova, uz promene na kapcima, šakama i stopalima.

Tačan uzrok bolesti nije poznat, ali se zna da nastaje kod osoba sa takozvanom atopijskom konstitucijom, tj. naslednom sklonošću za alergijske reakcije na različite materije iz okoline. Najčešći alergeni su inhalatorni alergeni (kućna prašina, polen, perje), alergeni iz hrane (jaja, riba, mleko), iritansi (sapuni, deterdženti). Atopijski dermatitis je često povezan sa drugim atopijskim bolestima kao što su astma, alergijski rinitis (alergijska upala sluzokože nosa), alergijski konjuktivitis (alergijska upala sluzokože očiju). Roditelji ili rođaci često imaju neku od ovih bolesti.

Tok bolesti je hroničan, smenjuju se periodi pogoršanja i smirivanja. Pogoršanje simptoma je povezano sa različitim provokativnim faktorima, tj. okidačima koji dolaze iz okoline: sapuni, deterdženti, učestalo pranje „tvrdom“ vodom, grinje iz kućne prašine, polen, infekcije, hladna i vlažna klima… Pad imuniteta i psihički stres su takođe važni provocirajući faktori. Pojava simptoma je često sezonskog karaktera jer se ponavlja u proleće i jesen. Mogu ih pogoršati i emocionalni stresovi. Na sreću, kod većine pacijenata dolazi do smirivanja promena oko puberteta, a kod manjeg broja obolelih hroničan recidivirajući tok se održava tokom celog života.

U fazama pogoršanja kod atopijskog dermatitisa pribegava se lekovima, posebno kortikosteroidnim kremama. Međutim, osetljivoj atopičnoj koži mališana svakodnevno je potrebna i odgovarajuća higijena i nega.

HIGIJENA KOŽE SKLONE ATOPIJI: EXOMEGA CONTROL emolijentno ulje za tuširanje

Smiruje svrab. Može se koristiti za tuširanje ili kupanje. Ne pecka oči. Bez sapuna. Biorazgradiva formula. Ispitano pod nadzorom dermatologa i pedijatara.

❚ Odojčad, deca, odrasli

NEGA KOŽE SKLONE ATOPIJI: EXOMEGA CONTROL emolijentna krema

Svakodnevna nega suve i atopiji sklone kože. Za lice i telo. Može da se koristi od rođenja. Trenutno umiruje i kontroliše osećaj nadraženosti koji je uzrokovan suvoćom kože. Smiruje svrab. Jedna primena dnevno: 24-časovna hidratacija. Brzo se upija.

❚ Novorođenčad, deca, odrasli

Za svakodnevnu negu kože najbolje su emolijentne kreme, prilagođene koži pacijenata sa atopijskim dermatitisom. Potrebno ih je koristiti u kombinaciji sa lekovima u fazi pogoršanja i svaki dan u fazi mirovanja

Podelite ovaj članak

Nega kože od prvog dana

Nega novorođenčeta i bebine kože je za nove roditelje jedna od najzahevnijih aktivnosti. Sa brojnim proizvodima na tržištu i raznim preporukama koje možete čuti, nega bebine kože može delovati komplikovano i zbunjujuće.

Pročitaj više »