bebina soba

Kako urediti bebinu sobu?

Roditelji se često dvoume kako da bebinu sobu preurede, a da ona odiše vedrinom i da bebi pruža komfor. Opremanje sobe za bebu ume da bude prilično zabavno za roditelje. Organizovanje rasporeda u sobi, biranje tapeta ili boje zidova u sobi, kao i biranje samog nameštaja uvek je dinamično. Ukoliko je prostor u kome živite premali da bi beba imala zasebnu sobu, možete pronaći idealno rešenje kako da Vašu zajedničku sobu preuredite.

  • Ukoliko je prostor u stanu mali pa ste prinuđeni da delite sobu sa bebom, ili iz nekog razloga to želite, važno je da obratite pažnju na raspored nameštaja. Krevetac se najčešće smešta uz roditeljski krevet, i to tako da ne bude udaljen od kreveta roditelja više od 80-90 centimetara, jer je između ostalog dobro da postoji i vizuelni kontakt. Osim kreveca, prostor za hranjenje i dojenje takođe treba ima svoje mesto u zajedničkoj sobi. 
  • Imala beba zasebnu ili zajedničku sobu sa Vama, krečenje je nešto što je od suštinkog značaja pre dolaska bebe. Osim što i vizuelno osvežava prostor u kome će beba boraviti, to je i higijenski. Prilikom krečenja se sva nečistoća nataložena na zidovima eliminiše.
  • Ukoliko će beba imati zasebnu sobu, treba odabrati idealno mesto za smeštanje kreveca. Prilikom biranja dobro je da odaberete krevetac koji na dnu ima točkiće, jer Vam to može prilično olakšati svaki eventualni razmeštaj u sobi. Pristup prozorima, ormarima i vratima mora da bude slobodan. Krevetac nemojte smeštati direktno ispod prozora, a takođe povedite računa da nikakve police ili krupniji nameštaj ne bude u blizini kreveca i eventualno ugrožava bebinu bezbednost. Pokušajte da odaberete nameštaj sa zaobljenim ivicama.
  • Sto za povijanje uglavnom zauzima dosta prostora u sobi. Bitno je postaviti ga da bude što udaljeniji od izvora promaje. Ormarić sa osnovnim stvarima bebinim treba da bude što bliži stolu za povijanje, kako bi Vam potrebne stvari bile na dohvat ruke.
  • Pored toga što je dobro da bebina soba ima velike prozore, neohodno je obezbediti i dobro veštačko osvetljenje. Dobro osvetljenje će Vam biti od velikog značaja u prvim mesecima bebinog života. Sve dok su bebi potrebni noćni podoji i dok se budi tokom noći, noćno svetlo će biti neophodno. To svetlo ne treba da bude prejako, kako se beba ne bi u potpunosti rasanila. Međutim, pored tog svetla, dobro je bebi obezbediti još neko svetlo koje će biti malo jače i odgovarati za presvlačenje i negu.

Pored svih smernica, ono o čemu najviše treba voditi računa prilikom uređivanja bebine sobe je bezbednost.

Izvor: https://www.yumama.com/porodica/zivot-porodice/2383-uredjenje-bebine-sobe.html

Foto: Pixabay

Podelite ovaj članak

Nega kože od prvog dana

Nega novorođenčeta i bebine kože je za nove roditelje jedna od najzahevnijih aktivnosti. Sa brojnim proizvodima na tržištu i raznim preporukama koje možete čuti, nega bebine kože može delovati komplikovano i zbunjujuće.

Pročitaj više »