beba spava 6

Kako uspavati bebu u novom okruženju

Sve bebe vole da imaju stečenu neku rutinu: vole da jedu, da se kupaju ili da spavaju u isto vreme – i da pripreme za sve to uvek izgledaju isto ili bar slično. Bebama prijaju „navike“ jer one pozitivno utiču na njihov san, raspoloženje, a samim tim i na zdravlje.

Mladim roditeljima je često izazov šta da urade kada „ispadnu iz okvira“ na koji je beba navikla. Dešava se da moraju otići negde baš u vreme kad beba treba da spava, pa se suočavaju sa problemom – kako da bebu uspavaju u nepoznatom i novom okruženju?

Pripremite bebu na eventualnu promenu

Ukoliko nekoliko dana unapred znate da postoji mogućnost odlaska kod prijatelja na večeru ili imate u planu odlazak na putovanje, najbolje rešenje bi bilo da bebi nekoliko dana ranije promenite vreme odlaska u krevet. Praktično, pokušajte da je pripremite na promenu. Primera radi, ako će narednih dana umesto hrane koju sami spremati jesti gotove kašice, ili spavati u prenosivom krevetiću, par dana pre pokušajte da je hranite samo takvim kašicama, i smeštajte je samo u prenosivi krevetić. Ako planirate da je čuva neka druga osoba, ukoliko ste u mogućnosti zamolite tu osobu da provede sa vama i bebom veče pred uspavljivanje nekoliko dana ranije. Tako će se i ta osoba i beba osećati opuštenije pa će i beba lakše prihvatiti promenu.

Neka se u novom okruženju nađe i nešto dobro poznato

Ako bebu vodite od kuće, u okruženje koje je njoj nepoznato, bilo bi dobro da joj obezbedite i nešto na šta je navikla i šta voli. Ponesite joj omiljeno ćebence, igračku, ili joj otpevajte omiljenu uspavanku. Čak i kada se nađe u nepoznatom i ne bude mogla da se umiri, njene dobro poznate stvari će je naposletku umiriti i uspavati.

Izvor: https://www.yumama.com/porodica/putovanja/14053-kada-beba-promeni-okruzenje-3-saveta-za-lepsi-san.html

Foto: Pixabay

Podelite ovaj članak

Nega kože od prvog dana

Nega novorođenčeta i bebine kože je za nove roditelje jedna od najzahevnijih aktivnosti. Sa brojnim proizvodima na tržištu i raznim preporukama koje možete čuti, nega bebine kože može delovati komplikovano i zbunjujuće.

Pročitaj više »