igra s bebom

Kroz igru do razvoja bebine motorike

Bebe tokom igre mogu svašta da nauče, a aktivno učešće roditelja u tim igrama doprineće da se svi ludo zabave, i da beba istovremeno stekne brojna znanja i veštine.

Vežbanje celog tela

Beba vežba i tokom sedenja, puzanja, hodanja. Ona na taj način radi na snazi gornjeg i donjeg dela tela. Vežba finu motoriku i izlaže se izazovima. Kako biste podstakli dete da vežba, možete ga staviti na prsa kako bi vežbalo disanje, pokrete glavom, stomačne mišiće, okretanje kao i pokušaje ustajanja. Bebu u prvim mesecima na stomaku možete držati 2 minuta, što je starija možete da produžavate, a kada napuni godinu dana može ostati čak 20 minuta na stomaku. Takođe, možete da stavite bebu na pod, poređate oko nje igračke i da gledate njene pokušaje da ih zgrabi. Na ovaj način deca vežbaju mnoge motoričke sposobnosti.

Čitajte i pričajte bebi

Čitanje izlaže vašu bebu novim rečima i zvukovima jezika, a čitanjem unazad i unapred činite bebu aktivnim učesnikom. Pokazujte joj predmete iz vaše okoline kako bi ih što pre savladala. Od 6 do 12 meseci već će joj se svideti knjige sa likovima, oblicima ili životinjama. Što više pričate, pevate i čitate detetu, ono će pre da nauči da povezuje pojmove. Dete će naučiti šta znači kada kažete „čarape“, a šta kada kažete “kupanje”. Podstaknite interakciju sa mališanima i videćete koliko brzo će naučiti mnoštvo pojmova i povezivati ih sa radnjama.

Navijajte za bebu

Kada vidite da vaša beba napreduje, navijajte za nju, podržavajte je. Pokazalo se da bebe koje roditelji podržavaju, bodre, smeju im se, tapšu kada one urade nešto novo, mnogo više napreduju i imaju mnogo više želje i motivacije za učenjem novih stvari.

Uživajte u igri sa bebom

Vreme provedeno sa bebom u igri pomaže joj da nauči mnogo o svom okruženju, o uzrocima i posledicama, određenim opasnostima i da zapravo sagleda kako stvari funkcionišu. Igranjem sa mališanom podstičete deljenje, uviđavnost, ali i ljubaznost. Razvijate socijalizaciju, empatiju i motoriku.

Izvor: https://yumama.mondo.rs/beba/razvoj-zdravlje-nega-bebe/a41719/motorika-razvoj-bebe-do-prve-godine.html

Podelite ovaj članak

Nega kože od prvog dana

Nega novorođenčeta i bebine kože je za nove roditelje jedna od najzahevnijih aktivnosti. Sa brojnim proizvodima na tržištu i raznim preporukama koje možete čuti, nega bebine kože može delovati komplikovano i zbunjujuće.

Pročitaj više »