ljuljaška tekst

Ljuljaška za bebe – koliko je spavanje u njoj bezbedno?

Roditelji često imaju problema sa stavljanjem bebe na spavanje i idealnim mestom i metodom koja će pomoći da se njihova beba umiri i utone u dubok san. Od bebinog dolaska, roditelji razmatraju različite opcije koje će doprineti bebinom bržem uspavljivanju, pa je jedno od pitanja koje se postavlja, da li je bezbedno da beba zaspi u ljuljašci?

Ljuljaške su dobra opcija kada bebu želite da opustite i umirite. U raznim vrstama ljuljanja i vibracija, Vaša beba će uživati, a nakon nekog perioda i zaspati.

Stručnjaci i pedijatri iz američke akademije ipak skreću pažnju na ugroženu bezbednost bebe kada zaspi u ljuljašci. Spavanje na površini koja nije ravna je rizik da dođe do iznenadne smrti. Dr. Džejms Han, pedijatar iz Indijane, objasnio je kako bebe nemaju dovoljno jake mišiće ruku i vrata kako bi se podigle, pošto se mogu nesvesno prebaciti u sedeći položaj, a to može dovesti do gušenja. Oni takođe kažu kako ljuljaške mogu biti odličan izbor kada je roditeljima potrebno vreme da završe neke obaveze, ali je i tada neophodno biti na oprezu jer beba može ispasti iz ljuljaške kada zaspi.

Ukoliko se desi da beba ipak zaspi u ljuljašci, najbolja opcija je da je nežno prenesete do kreveca, jer je beba na krevetac naviknuta, a i ljuljaška mu nikada ne može biti zamena.

Izvor: https://www.yumama.com/beba/0-3-meseca/38912-da-li-je-sigurno-da-beba-spava-u-ljuljasci-pedijatri-savetuju.html

FOTO: Pixabay

Podelite ovaj članak

Nega kože od prvog dana

Nega novorođenčeta i bebine kože je za nove roditelje jedna od najzahevnijih aktivnosti. Sa brojnim proizvodima na tržištu i raznim preporukama koje možete čuti, nega bebine kože može delovati komplikovano i zbunjujuće.

Pročitaj više »