leto i beba

Najveće opasnosti za bebe tokom leta

Kada postanete roditelji često se susrećete sa raznim opasnostima, koje su stalno prisutne. Tek rođene bebe su posebno osetljive u prvim mesecima života, pa se stvari o kojima morate voditi računa udvostručuju. Tokom leta, velika izloženost suncu i poseta različitim kupalištima zahtevaju posebnu pripremu.

Kreme za sunčanje

Kako su sunčevi zraci u poslednje vreme veoma štetni, izbegavanje sunca i dobra zaštita prilikom većeg izlaganja suncu od suštinske su važnosti. Ono što roditelji uglavnom zaboravljaju je da se i odabiru kreme za sunčanje mora posvetiti pažnja. Kako je bebina koža osetljivija, kreme za sunčanje moraju biti pogodne za bebe.

Za bebe mlađe od šest meseci, lekari savetuju da se u potpunosti izbegava izloženost direktnom suncu. Stoga, kad ste na suncu koristite šešire, suncobrane, navlake protiv sunca za dečija kolica, a kremu za sunčanje namažite samo na mala područja na telu (lice i gornji deo ruku).

Za bebe starije od šest meseci, možete namazati malo kreme za sunčanje na delove tela koji su izloženi suncu, ali birajte samo one koje su namenjene bebinoj koži. Takođe, bilo bi dobro testirati kremu na malenom području kako biste videli hoće li doći do osipa. Ako se on pojavi, svakako kontaktirajte odabranog lekara.

Visoke temperature

Prilikom izuzetno visokih temperatura, neophodno je da boravak na suncu značajno ograničite. Ukoliko vreme provedeno napolju uglavnom provodite u nekom većem hladu ili ispod suncobrana, iako je to je bolji izbor nego sedenje direktno na suncu, svakako ga treba ograničiti. Bebe i mala deca osetljiva su na toplotni udar, posebno ako nisu naviknuta na toplo vreme, na primer – ako im je prvo leto, ili jednostavno do sada nisu doživeli tako visoke temperature.

Dečiji bazeni

Mada je opšte poznato pravilo da se bebe i mala deca nikada ne ostavljaju sama, to pravilo posebno važi za ulazak u bazenčić ili u more. Opasnost mogu predstavljati i bazeni na naduvavanje, jer se bebe mogu utopiti i u vodi manjoj od pet santimetara, tako da je stalni nadzor neophodan.

Spoljašnje opasnosti

Prilikom igranja u dvorištu ili u prirodi takođe morate povesti računa o nekoliko stvari. Biljke su glavni uzrok trovanja među decom, a poznato je da će bebe staviti bilo šta u usta. Zato je važno da budete sigurni da niste u blizini otrovnog bilja ili da ste pomerili sve otrovne biljke oko vas. Druga velika opasnost u dvorištu, parku i drugim zelenim površinama su pesticidi i herbicidi koji se ubrizgavaju protiv korova i štetočina u blizini cveća i biljaka. Pazite da se dete ne igra u dvorištu najmanje 48 sati nakon što je bilo izloženo pesticidima.

Sprej protiv insekata

Iako treba decu paziti i zaštiti od ujeda raznih vrsta insekata, sprejevi protiv insekata takođe mogu napraviti problem. Pedijatri savetuju da se sprejevi protiv insekata ne koriste na bebama mlađim od 2 meseca. Za decu stariju od 2 meseca preporučuju se sprejevi sa manjom koncentracijom DEET-a (30 posto ili manje) i da se ne primenjuju više nego jednom na dan. Osim toga, treba povesti računa i o tome na koji način nanosite sprej protiv insekata: važno je da to bude na otvorenom području, ne u blizini detetovog lica, kao i da posebno izbegavate područja koja su iziritirana ili izranjavana.

Ubod pčele

Ubod pčele se znatno razlikuje od ujeda komarca jer, dok su ujedi komarca iritantni i uglavnom nisu opasni, ujedi pčela umeju biti prilično opasni. Čak i bebe mogu biti alergične na ubod pčele. Stoga, ako beba ima reakciju nakon uboda (u obliku osipa, temperature ili druge reakcije), odmah je odvedite lekaru. Takođe, ukoliko dođe do uboda, odmah odstranite žaoku. To će sprečiti otrov da u većoj količini dođe do deteta.

Otvoreni prozori

Verovatno niste svesni koliko se bebe mogu lako prevrnuti, okrenuti ili ispuzati kroz otvoren prozor, ukoliko se on nalazi na dostupnom mestu. Stoga, ako imate prozor pokraj stola za presvlačenje, kreveca ili drugih mesta gde se beba igra ili gde puzi, obavezno postavite zaštitu za prozor.

Previše tečnosti

Pored dehidratacije koja uvek predstavlja opasnost, tu se može dodati i preveliki unos tečnosti. Bebe će vam pokazati kada su žedne ili gladne, stoga nemojte forsirati tečnost samo zato što je napolju vruće. A, ako bebama prerano počnete davati vodu, sok ili čaj, rizikujete da beba neće dobiti dovoljno majčinog mleka.

Izvor: https://yumama.mondo.rs/beba/razvoj-zdravlje-nega-bebe/a43337/Najvece-letnje-opasnosti-po-bebu.html

Foto: Pixabay

Podelite ovaj članak

Hemoroidi u trudnoći !

Jedna od neprijatnih stvari sa kojima se veliki broj trudnica suočava u trudnoći i posle porođaja su hemoroidi. Hemoroidi su zapravo prošireni venski spletovi koji se nalaze u analnom predelu.

Pročitaj više »