nega grudi za vreme dojenja

Nega grudi za vreme dojenja

Vaše grudi imaju važnu ulogu u Vašem i životu Vaše bebe –  od porođaja će preko njih beba dobijati svu potrebnu hranu. Ženske grudi su osetljiva regija, pa je tokom dojenja neophodna posebna nega.

Često zbog hormonalnih promena može doći do pojave bola, svraba ili strija na grudima, pa je zato važno obratiti pažnju na neke od sledećih stvari:

Pažljivo birajte brushalter

Dok traje dojenje, bolje je birati pamučne brushaltere koji ne stežu grudi previše, ali opet stoje čvrsto. Modeli koji imaju korpe i žice nisu baš idealan izbor jer uglavnom žuljaju i ometaju i dojenje i proizvodnju mleka.

Odaberite idealnu kremu ili ulje protiv strija

Kada birate preparate za negu kože bitno je da budu prirodni i na bazi etarskih ulja i biljnih ekstrakata-poput nevena, kamilica, aloje, kakao butera i nekih biljnih ulja. Veštački sastojci mogu zapušiti Vaše pore i osim privremenog učinka, neće hidrirati i hraniti Vašu kožu. 

https://www.bio-oil.com/sr

Koristite hladne obloge

Ukoliko Vas grudi bole ili su vrele, najbolje rešenje je staviti hladnu oblogu. Kao hladnu oblogu možete iskoristiti list skinut sa glavice kupusa koji je pre toga bio u frižideru ili zamrzivaču. Natečenost grudi može da smanji i topla kupka.

Hranite se pravilno

Bitno je da unosite hranu koja sadrži najviše vitamina E i C, ali nemojte zanemariti ni ostale vitamine. Najbolje je jesti što raznovrsnije i na dnevnom nivou unositi najviše voća, povrća i namirnica bogatih vlaknima. Vodite računa da Vam i unos proteina takođe bude usklađen. Pored pravilne ishrane, pokušajte da tokom dana unosite i što više tečnosti u vidu vode i čajeva.

Izvor: https://www.yumama.com/bebina-ishrana/36396-kako-negovati-grudi-za-vreme-dojenja.html

FOTO: Pixabay

Podelite ovaj članak

Nega kože od prvog dana

Nega novorođenčeta i bebine kože je za nove roditelje jedna od najzahevnijih aktivnosti. Sa brojnim proizvodima na tržištu i raznim preporukama koje možete čuti, nega bebine kože može delovati komplikovano i zbunjujuće.

Pročitaj više »