dojenje foto 3

Patronažna sestra – kako će pomoći?

Koliko god različitih knjiga pročitali ili škola roditeljstva posetili, kada beba stigne u vaš zajednički dom, javlja se strah od moguće greške. Nikada ne možete u potpunosti primeniti to što ste čitali. Za sve mame koje nisu sigurne da li sve rade kako treba, dolazak patronažne sestre je od velike pomoći. Ona Vam dođe poput nekog heroja, prepunog strpljenja i nežnosti, mirne ruke i bogatog iskustva, spremna da ga podeli sa Vama i nauči Vas kako da baš sve uradite kako treba.

Sva porodilišta svakodnevno šalju spiskove porodilja koje su otpuštene tog dana dežurnoj službi za pomoć i podršku „Halobeba“, pa će im dostaviti i Vašu adresu i telefon. Prvog sledećeg dana između 8 i 9 časova trebalo bi da i Vi dobijete poziv od ove službe, koja će Vas obavestiti o dolasku patronažne sestre i dogovoriti se sa Vama o vremenu njenog dolaska.

Tokom prve posete ćete dogovoriti vreme svih sledećih poseta, kojih je predviđeno da bude pet. Uglavnom se dan i vreme posete patronažne sestre usklađuje sa individualnim potrebama svake porodice. Prva poseta je temeljna, opširna i kompletna pa je očekivani period trajanja posete 1-2 sata.

Uloga patronažne sestre nije da Vašu bebu okupa, sredi i ode. Svaki njen dolazak će predstavljati jedan mini čas o tome kako da svoju bebu kupate, negujete i dojite. Važno je da za svaki dolazak patronažne sestre pripremite pitanja i moguće nedoumice, kako biste u potpunosti iskoristili svaki njen dolazak.

Čemu će Vas sve patronažna sestra naučiti?

Patronažna sestra će Vas naučiti, pored toga kako da bebu kupate, još i:

  •  – kako da je pravilno prepovijate i brišete (pre i nakon što pupak zaraste),
  •  – kako da je pravilno postavite na dojku, kako bi dojenje bilo uspešno
  •  – u koji pravilan položaj da je stavite da spava
  •  – kako da je pravilno držite i nosite, mazite i ljubite
  •  – na koji način da joj pričate, kao i kada da je šetate

Osim svih ovih stvari koje će Vas naučiti i koje će Vam pokazati, ona će posmatrati Vaš odnos sa bebom i ukazivati na potencijalne greške. Uz njeno prisustvo, Vi ćete zajedno sa bebom stasavati. Naučićete da osluškujete bebine potrebe i da na pravi način odgovorite na njih. To će Vas pripremiti za početak jednog divnog roditeljskog putovanja.

Izvor: https://www.yumama.com/trudnoca/posle-porodjaja/14223-nakon-izlaska-iz-porodilista-o-cemu-sve-brinu-patronazne-sestre.html

Podelite ovaj članak

Nega kože od prvog dana

Nega novorođenčeta i bebine kože je za nove roditelje jedna od najzahevnijih aktivnosti. Sa brojnim proizvodima na tržištu i raznim preporukama koje možete čuti, nega bebine kože može delovati komplikovano i zbunjujuće.

Pročitaj više »