beba se pita

Platnene pelene ponovo u modi?

Sve češće se može čuti kako se mnogi mladi roditelji odlučuju za upotrebu platnenih pelena. Savete dobijaju sa različitih strana, pa i pored popularnosti koje su pelene za jednokratnu upotrebu stekle, često se dvoume. Kao i za mnoge druge stvari, i ovde postoje oprečna mišljenja, ali evo nekih od prednosti platnenih pelena:

  • ekonomičnije su
  • manji je rizik od pelenskog osipa
  • bebe se lakše odvikavaju od pelena uopšte
  • tako doprinosimo zaštiti životne sredine

Platnene pelene se smatraju ekonomičnijim rešenjem jer Vam je potrebno između 15 i 25 pelena od bebinog rođenja do njenog drugog rođendana. Jednokratnih pelena bi Vam bilo potrebno preko 5.000. Čak i kada u prostu računicu dodate druge troškove poput struje iskorišćene za peglanje ili kupovine praška za veš – platnene pelene su jeftinije.

Ukoliko koristite platnene pelene, manji je rizik od pojave pelenskog osipa jer imaju manju moć upijanja od jednokratnih, pa ćete ih češće menjati. Jednokratne se ređe menjaju, pa kada se spoje mokraća i hemikalije iz pelene, osip ćete teško izbeći.

Beba će više osećati vlažnost kada piški u platnenu pelenu pa će samim tim pre postati svesna svojih fizioloških funkcija, a onda će se možda pre odvići od korišćenja pelena uopšte.

Kako je planeta na kojoj živimo već zagađena, potrebno je da se desi čitava ekološka revolucija kako bi se nešto promenilo. Ono što svako od nas može uraditi je da postane ekološki svestan i da radi male stvari koje će doprineti očuvanju onoga što je ostalo od životne sredine. Pošto iskorišćene jednokratne pelene predstavljaju otpad, na 5.000 bačenih pelena, svako dete napravi oko tonu otpada za vreme nošenja pelena.

Na kraju, bile platnene pelene u modi ili ne, dobro je poznato da se trendovi stalno menjaju, pa je najbolje da prilikom izbora pelena u obzir uzmete sve postojeće faktore i donesete odluku koja će najviše odgovarati kako Vašoj bebi, tako i Vama.

Izvor: https://www.yumama.com/beba/0-3-meseca/5267-platnene-pelene-se-vracaju-u-modu.html

Foto: Pixabay

Podelite ovaj članak

Nega kože od prvog dana

Nega novorođenčeta i bebine kože je za nove roditelje jedna od najzahevnijih aktivnosti. Sa brojnim proizvodima na tržištu i raznim preporukama koje možete čuti, nega bebine kože može delovati komplikovano i zbunjujuće.

Pročitaj više »