pelenski osip

Šta ako se beba ospe?

Posebno po velikim vrućinama, bebina koža može da se ospe na mestima koja su prekrivena pelenama, pa je dobro znati da li je reč o pelenskom osipu, ili su ga izazvale gljivice.

Pelenski osip se uglavnom javlja kao posledica nepažnje ili nedostatka higijene. Pošto je bebina koža veoma osetljiva i nežna, potrebno je posebno joj posvetiti pažnju.

Pelensko područje je najčešće mesto na kom se javlja osip kod beba. Može se javiti kao vrsta iritacije koja se dešava usled nedovoljne higijene. Ukoliko ne menjate bebi često pelenu, dodir mokraće i pelene može stvoriti sitne crvene tačke, koje u stvari predstavljaju osip. Dobro je naglasiti da se pelenski osip ne mora javiti samo zbog nedovoljnog menjanja pelena, već i kao alergijska reakcija na neki antibiotik ili određeni prašak za veš.

Osim pelenskog osipa, bebe često imaju problema sa stvaranjem gljivičnog osipa. On nastaje ukoliko postoji oštećenje kože. Gljivice iz unutrašnjih organa dolaze u kontakt sa spoljašnjim oštećenjima, i tada dolazi do impetigo pelenskog osipa, usled kojeg se stvaraju mehurići od kojih kasnije nastaju kraste boje meda. Koža je u tim delovima gde se javio osip crvena, dok je na genitalnom području otečena i hrapava. Upala koja se naziva seboreja može se javiti na bilo kom delu tela, a odlikuju je crvene, jasno odvojene fleke po preponama, genitalijama i donjem delu bebinog stomačića. Koža na tim delovima je hrapavija, grublja i pomalo otečena.

Ukoliko primetite bilo koji od ovih simptoma, obavezno se javite doktoru, kako bi on prepisao određenu terapiju i ukazao na koji način da više obratite pažnju na negu bebine kože.

Izvor: https://www.yumama.com/beba/nega-bebe/41338-pelenski-gljivisni-osip-seboreja-nega-bebe-koza-upala.html

Podelite ovaj članak

Nega kože od prvog dana

Nega novorođenčeta i bebine kože je za nove roditelje jedna od najzahevnijih aktivnosti. Sa brojnim proizvodima na tržištu i raznim preporukama koje možete čuti, nega bebine kože može delovati komplikovano i zbunjujuće.

Pročitaj više »