beba plače

Šta beba želi da Vam kaže uz pomoć plača?

Kao i svi odrasli ljudi, beba ima svoj način na koji iskazuje kada joj nešto nije po volji. U prvih nekoliko meseci, bebe se žale kada su gladne, pospane, ili kada im je mokra pelena.  Njihovo izražavanje nezadovoljstva se iskazuje kroz plač. Iako su ovo neki od osnovnih razloga zbog kojih beba plače, njoj mogu zasmetati različite stvari. Nekada negoduje jer je buka prevelika, svetlo prejako ili zato što se našla u neudobnom položaju. Neka deca plaču i prilikom svakog presvlačenja. Druga ne vole preterano kupanje i bilo kakav susret sa vodom ih uznemiruje.

Šta beba želi da Vam kaže uz pomoć plača?

  • Ako beba povremeno prekida plač da bi udahnula vazduh – to uglavnom označava glad.
  • Ako beba svaki dan u isto vreme plače, uz vrištanje i grčenje, dok joj je između napada plača stanje normalno, a ako je generalno dobre volje i lepo napreduje, to uglavnom može značiti da postoje grčevi u želucu.
  • Između desetog i petnaestog dana, beba ima veću potrebu za hranom, pa će tada češće plakati.
  • Ako se intenzitet bebinog plača menja – to govori da beba oseća neku bol, pa je u tom slučaju najbolje odvesti je kod lekara.
  • Ako se dešava da beba između vriskova bude oko 2 sekunde mirna, moguće je da postoji neki bolni nadražaj, pa je i u tom slučaju najbolje tražiti savet lekara.
  • Ako ste već pokušali bebu i da nahranite i da je presvučete, a da pritom nema nikakvih naznaka da je beba bolesna, a ona i dalje plače i traži da je uzmete – prigrlite Vašu bebu, jer se beba najsigurnije oseća u naručju mame i tada sve muke nestaju.

Nemojte da se deprimirate ako ne uspete odmah da prepoznate razlog zbog kojeg Vaša beba plače jer nijedna mama na samom početku nije umela da se snađe. Bitno je da znate da beba to ne radi zato što je razmažena ili jer bi da Vam dosađuje. Ona samo želi da se oseća voljeno i sigurno, a gde će se osećati sigurnije, nego u toplom naručju svoje mame?

Izvor: Praktični vodič za roditelje, sretna beba: Moja prva godina. Urednica: doc. dr. sc. Duška Tješić- Drinković, dr.med. Izdavač: Anfap d.o.o. , Zagreb

Podelite ovaj članak

Nega kože od prvog dana

Nega novorođenčeta i bebine kože je za nove roditelje jedna od najzahevnijih aktivnosti. Sa brojnim proizvodima na tržištu i raznim preporukama koje možete čuti, nega bebine kože može delovati komplikovano i zbunjujuće.

Pročitaj više »