Stigla vam je baba foto 1

Stigla Vam je beba – kako da se snađete?

Nema veće sreće za mamu od dolaska na svet tog malenog, dugo iščekivanog bića, koje je Vaš život okrenulo naopačke. Koliko ste srećni i uživate u okolini svoje porodice, toliko nekada osećate i umor. Osim fizičkog, kod žena se posle porođaja javlja i psihički premor. Dešava se da se brzo rasplačete i često Vam manjka samopouzdanja. Tako osetljivi, samo želite da to stanje prođe. Olakšavajuća okolnost je da će Vam takvi osećaji proći već posle nekoliko nedelja.

Kako prevazići umor?

Uz sam porođaj, dojenje i sve ostale obaveze koje su postojale i pre nego što je beba došla, teško je prilagoditi se. Uglavnom najviše vremena i pažnje u toku dana je usmereno prema bebi. Ako imate pomoć od muža ili familije, za obavljanje kućnih poslova se ne morate puno brinuti. Važno je da osluškujete svoje telo i da znate da raspoznate kada je Vašem telu odmor preko potreban.

Pošto vremena za odmor ne možete previše izdvojiti, dobro je da pronađete način da se tokom dojenja i brige oko bebe umarate što je manje moguće.

Evo nekih načina kako da se „prištedite“:

  • – prvih dana dojite bebu u ležećem položaju
  • – nemojte da se bavite teškim fizičkim poslovima
  • – nemojte dizati teške predmete, pa ni stariju decu
  • – ako ste umorni, a rodbina ili prijatelji su se najavili da će doći da vide Vas i bebu, nemojte na to pristati, već odložite takve susrete za dan kada budete malo odmorniji.

Osećajte se dobro u svojoj koži!

Vaše telo

Telo svake žene nakon trudnoće i porođaja se menja. Bilo da Vam se promena Vašeg tela sviđa ili ne, morate biti svesni da je to potpuno normalna stvar, sa kojom se sve žene susreću. Ukoliko imate višak kilograma i niste više u formi na koju ste navikli, budite strpljivi jer će biti potrebno vreme da se Vaše telo vrati u normalu. Umesto što ćete ostati kod kuće i odmarati na sofi, izađite u laganu šetnju ili počnite da praktikujete jutarnju gimnastiku, istezanje ili jogu. Čime god da se bavite, istovremeno radite na svom telu, zdravlju ali i na raspoloženju. Ne slušajte komentare i kritike okoline po pitanju Vašeg izgleda, jer je jedino važno da se Vi osećate dobro u svojoj koži.

Koža i kosa

Često su lice majke, kao i njen stomak, nakon porođaja prekriveni smeđim i sivim mrljama. Nakon nekoliko nedelja, kada Vam se boja kože vrati u normalu, mrlje će nestati.

Pojava strija je, takođe, sasvim normalna pojava. One se mogu pojaviti na Vašem stomaku, kukovima ili grudima. Iako verovatno neće moći u potpunosti da nestanu, vremenom će postati mnogo svetlije boje i biće jedva primetne.

Opadanje kose nakon porođaja je vrlo često pojava, a kako biste poboljšali kvalitet kose, perite je blagim šamponom i otiđite na šišanje. Osim toga, izbegavajte farbanje i mini-val.

Najbitnije je da nađete makar malo vremena za sebe i da radite stvari zbog kojih ćete se dobro osećati, jer će Vaša pozitivna osećanja nacrtati osmeh na licu i ljudima oko Vas.

Izvor: https://www.yumama.com/beba/0-3-meseca/3393-prvi-bebin-mesec.html?p=1

Foto: Pixabay.com

Podelite ovaj članak

Nega kože od prvog dana

Nega novorođenčeta i bebine kože je za nove roditelje jedna od najzahevnijih aktivnosti. Sa brojnim proizvodima na tržištu i raznim preporukama koje možete čuti, nega bebine kože može delovati komplikovano i zbunjujuće.

Pročitaj više »