lemon-2539163_1920

Strije posle porođaja – prirodni načini da ih se oslobodite

Većina žena se tokom nekog perioda svog života susreće sa strijama. Neke kroz to prođu veoma mlade, već u tinejdžerskom dobu. Nekada se dešava da se ženama, tokom naglih promena u kilaži, pojave strije u predelu oko stomaka, butina ili grudi. Ako se, pak, ne susretnete sa njima u mladosti, teško da će Vas zaobići tokom trudnoće i posle porođaja. Kako se ženino telo prilagođava razvitku bebe, ono se naglo menja. Strije nakon porođaja teško da se mogu potpuno povući, ali vremenom postaju svetlije i jedva primetne.

Ako ne možete da budete strpljivi i sačekate da strije same počnu sa povlačenjem, postoje razni načini da taj proces ubrzate. U današnje vreme postoji mnogo različitih proizvoda za povlačenje strija, a sastav i uputstvo na proizvodu može Vam pomoći da odaberete pravi za sebe.  

https://www.bio-oil.com/sr

U međuvremenu, dok istražujete šta bi bilo najbolje za Vaš tip kože, postoje potpuno prirodni recepti koji će proces nestajanja strija prilično ubrzati.

  1. Sok od krompira je odličan jer sadrži vitamine i minerale koji jačaju rast i obnavljaju epitelne ćelije. Kada krompir isečete na kriške, jednom kriškom nežno trljajte strije nekoliko minuta. Kada se tečnost koju krompir ispušta osuši, isperite je mlakom vodom.
  • Šećer pomešajte sa malo bademovog mleka i limunovog soka, pa dobijenu smesu utrljavajte u strije i okolna područja kože. Osim što pomaže da strije posvetle, to predstavlja i neku vrstu pilinga, pa neće škoditi ako ga nanesete i na druge delove tela.
  • Aloja vera je biljka koja se preporučuje kao rešenje za mnoge probleme.  Osim što se koristi za kožna oboljenja, opekotine i ožiljke, stavlja se i u hidrantne kreme za svakodnevnu negu kože. Gel aloje vere možete utrljati i na strije, ostaviti ga nekoliko minuta, a zatim isprati mlakom vodom.
  • Limunov sok je odlično rešenje za uklanjanje strija, jer kiselina koju limun sadrži pozitivno utiče i na rane, akne i druge ožiljke. Treba ga utrljati nežno i ostaviti ga da odstoji 10-ak minuta, pre nego što isperete.
  • Maslinovo ulje sadrži puno nutrijenata i antioksidanasa koji pomažu pri lečenju mnogih kožnih problema, uključujući i strije. Nakon što ga utrljate na strije, možete to uraditi i sa ostatkom kože, jer će vitamine koje maslinovo ulje sadrži koža upiti, što će doprineti da bude meka i hidrirana. Najbolje je ovo uraditi u kadi i ostaviti da odstoji minimum pola sata pre nego što isperete.

Izvor: www.yumama.com/galerija/10149/porodica/kutak-za-mame/11458-telo-posle-porodjaja-5-prirodnih-nacina-da-se-resite-strija.html

Podelite ovaj članak

Nega kože od prvog dana

Nega novorođenčeta i bebine kože je za nove roditelje jedna od najzahevnijih aktivnosti. Sa brojnim proizvodima na tržištu i raznim preporukama koje možete čuti, nega bebine kože može delovati komplikovano i zbunjujuće.

Pročitaj više »