štucanje

Štucanje beba – kada i zbog čega bebe štucaju?

Štucanje je normalna pojava, posebno kod novorođenih beba. Sa druge strane, mladi roditelji često brinu oko ove fiziološke pojave. Ovakav „problem“ je prolazan i prestaje kada bebi uvedete konzumiranje čvrste hrane. Bitno je da povedete računa da štucanje nije propraćeno povraćanjem ili sporijim napretkom.

Koji su uzroci štucanja?

Kao najčešći uzroci štucanja javljaju se posisano mleko ili gutanje vazduha tokom hranjenja. Nakon dojenja želudac je pun, pa može doći do vraćanja mleka iz želuca u jednjak. Na taj način se nadražuje sluznica jednjaka i podstiče se dijafragma na kontrakcije, a kao posledica toga se javlja štucanje.

Pošto većina beba guta vazduh dok sisa, taj vazduh u želucu nadražuje dijafragmu izazivajući kontrakcije koje uzrokuju štucanje.

Između jednjaka i želuca nalazi se određeni „ventil“ koji se otvara kako bi hrana ušla u želudac, a onda se zatvara kako se hrana ne bi vratila u jednjak. Pošto je kod beba taj „ventil“ nedovoljno razvijen, može doći do vraćanja mleka u jednjak, a samim tim i štucanja.

Kada štucanje treba da Vas brine?

Ukoliko Vaša beba nije dobro raspoložena, nema apetit ili uvidite da ne napreduje dovoljno u težini, to može biti alarm da možda nešto nije u najboljem redu. Ukoliko beba ima učestala štucanja, propraćena povraćanjem i drugim navedenim simptomima, neophodno je da se posavetujete sa pedijatrom, kako biste utvrdili da li je sa zdravljem Vaše bebe sve u redu i da li se ona dobro razvija.

Kada beba počne da štuca, najbolje je da joj podignete uzglavlje na kom leži, pa će i štucanje prestati. Takođe ako se to dešava dok bebu dojite, napravite pauzu i stavite bebu da podrigne.

Izvor: https://www.yumama.com/beba/zdravlje-beba/2287-zasto-bebe-stucaju.html  

Podelite ovaj članak

Nega kože od prvog dana

Nega novorođenčeta i bebine kože je za nove roditelje jedna od najzahevnijih aktivnosti. Sa brojnim proizvodima na tržištu i raznim preporukama koje možete čuti, nega bebine kože može delovati komplikovano i zbunjujuće.

Pročitaj više »