family-2610205_1920

Zašto beba neće da spava?

„Novopečeni roditelji“ često imaju problema sa uspavljivanjem deteta. Na početku im je teško da pronađu idealan način da bebu uspavaju. Dešava se da dugo eksperimentišu sa različitim metodama uspavljivanja, sve dok se jedna ne pokaže kao korisna. Neke bebe vole da zaspe uz zvuke žuborenja potoka ili neku laganu muziku, dok je drugima potreban potpuni mir i tišina. Nekada nijedna metoda koja se pokazala kao korisna ne funkcioniše, a to roditelje dodatno zbuni.

Postoji nekoliko grešaka koje možda doprinose da čak ni već proverena metoda ne pomaže pri uspavljivanju.

Beba ne leže uvek u isto vreme

Za bebe je veoma značajno da ih svako veče u približno isto vreme smestite na spavanje.

Bitno je da se i sama priprema za spavanje odvija na sličan način i u slično vreme. Svaka beba se brzo privikava, pa joj pred svako spavanje sobu zamračite i pripremite omiljenu priču ili zvuk za uspavljivanje. Dete možete opustiti i toplom kupkom, umirujućom masažom ili uspavankama.

Ne primećujete znakove koje Vam dete šalje

Roditelji često previde neke od osnovnih signala koje im dete šalje kada je pospano. Bebe kada su umorne trljaju oči, zevaju, usporenije su i nisu preterano zainteresovane za igranje.

Novorođenčad spavaju dugo, od 8 do 16 časova dnevno. Kako u tom uzrastu još uvek ne razlikuju dan i noć, njihovi obrasci spavanja su promenljivi. Osim toga, ako dete propusti prirodno vreme za spavanje, njegovo telo neće pumpati hormon melatonin koji deluje smirujuće, već će njegove nadbubrežne žlezde poslati nalet kortizola – hormona stresa, koji će dete uznemiriti.

Imate ritual prilikom uspavljivanja bebe

Ovo ne mora nužno biti loše, ali navikavanje bebe na stalno uspavljivanje svakako da nije najbolje rešenje. Ako se beba svaku noć budi a Vi činite sve kako bi je ponovo uspavali, to može biti kontraproduktivno, pa dete bez Vašeg ljuljanja, dojenja, hodanja ili pevanja neće ni kasnije moći da zaspi.

Beba često spava van kreveta

Iako često nećete moći da utičete na to gde će beba zaspati, značajno je da se makar u prvom periodu trudite da je na spavanje smeštate isključivo u njen krevetac. Dešavaće se da će Vaša beba zaspati u kolicima ili u sedištu automobila, ali joj to neće obezbediti kvalitetan san kakav bi imala kod kuće. To može rezultirati bebinom, a samim tim i Vašom nervozom, koju svakako želite izbeći.

Beba ostaje budna do kasno

Ukoliko učestalo dozvoljavate bebi da ostaje budna do kasno, sutradan ćete imati premoreno dete koje će većinu vremena biti plačljivo i neraspoloženo, a to će i Vama onemogućiti obavljanje svakodnevnih obaveza. Kada legne kasno, beba sutradan neće spavati duže, već će nastaviti da se budi u slično vreme ujutru, kao što to čini svakog dana. Zato bi najbolje bilo da Vaše dete provede od 10 do 11 sati spavajući.

Da bi razvila navike dobrog spavanja, beba treba da ima određeno mesto spavanja, prostor gde se uspavljuje, ritual prilikom spremanja za krevet, kao i određeno vreme u koje se smešta u krevet. Bebe vole navike i brzo se prilagođavaju, pa povedite računa da navike koje im izgrađujete, budu prihvatljive na „duže staze“.

Izvor: https://www.yumama.com/beba/4-8-meseci/12587-bebin-san-5-najcescih-gresaka-roditelja.html

Foto: Pixabay.com

Podelite ovaj članak

Hemoroidi u trudnoći !

Jedna od neprijatnih stvari sa kojima se veliki broj trudnica suočava u trudnoći i posle porođaja su hemoroidi. Hemoroidi su zapravo prošireni venski spletovi koji se nalaze u analnom predelu.

Pročitaj više »