tata čita

Zašto je dobro da tate čitaju priče pred spavanje

Većina dece uživa u slušanju priča ili uspavanki pred spavanje. Ali, zašto je dobro da im priče čita baš tata? Istraživanje naučnika sa  Harvarda otkrilo je da upravo to pozitivno utiče na jedan deo njihovog razvoja.


Prema istraživanju Univerziteta Harvard, tatina interpretacija priče deci pomaže da više koriste maštu, a smatra se da je to dobro i za razvoj govora. Napredak u razvoju govora posebno je primećen kod devojčica kojima je tata ili osoba muškog pola čitala priče za laku noć tokom godinu dana.

Za decu je posebno iskustvo kad im priče čita muškarac/tata, verovatno zbog toga što je u većini porodica uobičajeno da to čine majke, pa je to za decu zanimljiva promena koja im skreće pažnju na drugačiji način.

Nezavisno od toga ko im čita, priče obogaćuju rečnik i popunjavaju ga interesantnim rečima, ali i razvijaju maštu.

Čitanje pomaže deci u poboljšanju koncentracije, ali i u sabiranju misli, jer priče imaju strukturu koja podstiče mozak da povezuje uzroke sa posedicama i odvaja bitne događaje od nebitnih. Priče za laku noć deo su odrastanja mnogih, a ova tradicija ima mnoge prednosti za sam razvoj deteta.

Izvor: https://yumama.mondo.rs/vesti/zanimljivosti/a40537/zasto-tate-treba-da-citaju-deci-price-za-laku-noc-pokazalo-neobicno-istrazivanje.html

Podelite ovaj članak

Nega kože od prvog dana

Nega novorođenčeta i bebine kože je za nove roditelje jedna od najzahevnijih aktivnosti. Sa brojnim proizvodima na tržištu i raznim preporukama koje možete čuti, nega bebine kože može delovati komplikovano i zbunjujuće.

Pročitaj više »