iStock-1301393686_wide

Hemoroidi u trudnoći !

Jedna od neprijatnih stvari sa kojima se veliki broj trudnica suočava u trudnoći i posle porođaja su hemoroidi.

Hemoroidi su zapravo prošireni venski spletovi koji se nalaze u analnom predelu. Javljaju se usled nepravilne ishrane, predugog sedenja, fizičke neaktivnosti, genetske predispozicije i drugih faktora. U trudnoći određenu ulogu u njihovom ispoljavanju imaju hormoni, naručito progesteron, jer njegovo pojačano lučenje utiče na slabljenje zidova krvnih sudova. Kako trudnoća napreduje tako i hemoroidi napreduju, jer se stvara veći pritisak na venski sistem. Hemoroidi se nekada prvi put jave nakon porođaja usled velikog naprazenja i pritiska kod vaginalnog porođaja.

Mogu biti različitih veličina, a prema lokalizaciji mogu biti spoljašnji ili unutrašnji. Simptomi koji ih prate su bol, svrab u predelu anusa, bol prilikom pražnjenja creva, nelagodnost, sveža krv na stolici, osećaj žarenja, vlaženje analne regije.

Kako biste smanjili ove tegobe potrebno je regulisati ishranu i održavati fizičku aktivnost u meri koja je dozvoljena. Pored toga treba koristiti i proizvode koje su namenji za tretman hemoroida. Posebnu pažnju obraditi da li su preparati dozvoljeni u trudnoći i da li mogu da se koriste ukoliko hemoroidi krvare.

Melprohem-D mast namenjena je za tretman unutrašnjih i spoljašnjih hemoroida. Dozvoljena je primena u trudnoći i nakon porođaja. Melprohem-D ublažava sve simptome koji se javljaju kao posledica bolnih i upaljenih hemoroida. Sinergističkim efektom, aktivni sastojci masti ublažavaju tegobe, sprečavaju krvarenje i pospešuju regeneraciju sluzokože.

TA-NA-NA Darivanja (oktobar-decembar 2023) sadrži i Melprohem-D mast. Poklon obezbedio Plus Pharmaceuticals DOO.

Podelite ovaj članak

Nega kože od prvog dana

Nega novorođenčeta i bebine kože je za nove roditelje jedna od najzahevnijih aktivnosti. Sa brojnim proizvodima na tržištu i raznim preporukama koje možete čuti, nega bebine kože može delovati komplikovano i zbunjujuće.

Pročitaj više »