baby-sitter-1249395_1920

Beba u ulozi učitelja

Za roditelje koji dobiju još jednog člana porodice često se može čuti da su se „ostvarili u ulozi roditelja“. Celoga života naši najbliži nas, kako svesno, tako i nesvesno spremaju za tu važnu ulogu. Oni često na sopstvenom primeru pokazuju dobre i one manje dobre roditeljske osobine na osnovu kojih ćemo mi učiti. Sve savete koje dobijemo nesebično ćemo deliti sa našom decom. Ono što se retko može čuti je da su upravo deca ta koja nesvesno uče svoje roditelje. Ukoliko malo više obratite pažnju, uvidećete da novorođenče ima da Vam ponudi bezbroj lekcija.

Verujte svojim instinktima

Iako se sada uz pomoć interneta može lako doći do određenih informacija, pa čak i video tutorijala, majke bi u određenim momentima trebalo da slušaju sopstvenu intuiciju. Koga god pitali za pomoć ili savet, u nekim situacijama ćete najbolji odgovor znati sami. U tome će Vam posebno pomoći beba, koja će Vam uz pomoć plača i na druge svoje načine objasniti šta je to što joj je u datom trenutku potrebno.

Ukoliko ne ide sve po planu, nemojte očajavati

Dešavaće se da ćete za bebin razvoj imati određena očekivanja, koja ćete stalno težiti da ispunite. Onog momenta kada se dogodi nešto što nije po Vašem planu nemojte očajavati, već pokušajte da iz date situacije izvučete maksimalnu korist. Sa bebom ćete naučiti da budete svoji i da ne težite konstantnom savršenstvu.

Uvek budite spremni

Ako će Vas beba nečemu naučiti, to je da budete spremni za svaku planiranu i manje planiranu situaciju. Od Vas će se očekivati predviđanje svih eventualnih situacija i spremnost da u njima na dobar način delujete. Prilikom svakog odlaska negde sa bebom treba imati spremnu torbu sa vlažnim maramicama, pelenama i čistom odećom.

Bebin plač ne znači smak sveta

Iako se vremenom bebin plač bolje razume, na početku je to nešto što će Vam uneti nemir i probuditi strah. Roditelji se često osećaju nemoćno kada beba plače, pa svu nervozu koju osete prenesu i na bebu. Važno je naglasiti da ne mora bebin plač da znači da nešto nije kako treba. Kako beba bude rasla, sve ćete bolje razumeti šta je to što Vam ona plačom govori.

Nesebičnost

Iako ćete se uglavnom osećati umorno od konstantnog pružanja, shvatićete da je to nešto božanstveno i nezamenljivo. Uz bebu ćete postati istinski nesebični i ništa Vam neće predstavljati problem.

Osmeh kao znak zahvalnosti

U silnim neprospavanim noćima i proživljenim stresovima, kada se beba osmehne, sve muke se zaboravljaju. Beba će Vam na taj način pokazati zahvalnost za bezuslovnu ljubav i podršku koju joj pružate.

Smisao života

Mada zvuči kao kliše čuti da je beba smisao Vašeg života, to je najbolji opis svega što ćete osećati od trenutka kada ona stigne na svet. Od tog čudesnog trenutka sve ćete podrediti njenom razvoju i potruditi se da ima detinjstvo kakvo ste oduvek sanjali.

Izvor: https://www.yumama.com/beba/0-3-meseca/30824-8-lekcija-kojim-nas-nesvesno-uci-nasa-beba.html

Foto: Pixabay

Podelite ovaj članak

Nega kože od prvog dana

Nega novorođenčeta i bebine kože je za nove roditelje jedna od najzahevnijih aktivnosti. Sa brojnim proizvodima na tržištu i raznim preporukama koje možete čuti, nega bebine kože može delovati komplikovano i zbunjujuće.

Pročitaj više »