como-evitar-la-mastitis-durante-la-lactancia-1068x423

Dojenje – nekoliko zanimljivih stvari koje možda niste znali

Vaš mozak oslobađa hormone prolaktin i oksitocin tokom dojenja, koji vam pomažu da se povežete sa bebom i smanjuju vam stres i anksioznost.

Kada bebu prvi put vidite i prihvatite u ruke tu je gotovo neodoljiv osjećaj ljubavi i snažna želja da joj se sve pruži, da ceo svet bude njen.

Tom malom slatkom stvorenju biće potrebno malo vremena da vas upozna a i vi nju. Vezivanje se jača kroz brigu i negu.

Dojenje posebno doprinosi tom zbližavanju.

Evo nekoliko interesantnih činjenica koje možda niste znali o dojenju:

  • Tokom dojenja sagori se između 500-600 kalorija dnevno. To znači da bi neke mame mogle izgubiti težinu bez ikakve dodatne vežbe.
  • Majčino mleko sadrži antitela i aktivna bela krvna zrnca koja pomažu vašoj bebi da se bori protiv infekcije. A kada ste vi ili vaša beba bolesni, količina tih ćelija u majčinom mleku se povećava. Dojenje je od izuzetne važnosti za bebu jer smanjuje kasniji rizik od uobičajenih dečijih bolesti, uključujući infekcije uva, respiratorne infekcije i gastroenteritis.
  • Prvo mleko kojim majka doji bebu naziva se kolostrum (“colostrums”). Kolostrum se značajnije razlikuje od mleka koje se kasnije luči, ne samo po sadržaju već i količini sastojaka. Kolostrum sadrži posebne proteine koji prekrivaju bebin intestinalni trakt kako bi se zaštitili od štetnih bakterija od samog početka.
  • Vaš mozak oslobađa hormone prolaktin i oksitocin tokom dojenja, koji vam pomažu da se povežete sa bebom i smanjuju vam stres i anksioznost.
  • Miris i ukus majčinog mleka menja se u zavisnosti od hrane koju majka jede. Izlaganje vaše bebe brojnim ukusima tokom dojenja može dovesti do toga da budu manje izbirljivi kada počnu da uvode čvrstu hranu.
  • Količina majčinog mleka koju može proizvesti nema nikakve veze s veličinom dojki. Mama s malim grudima može imati jednako tkiva za proizvodnju mleka kao mama s velikim grudima.
  • Majke koje doje imaju manji rizik od razvoja raka dojke, raka jajnika, bolesti srca, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i postporođajne depresije.

Pogledajte više na Calmosine.rs

Podelite ovaj članak

Nega kože od prvog dana

Nega novorođenčeta i bebine kože je za nove roditelje jedna od najzahevnijih aktivnosti. Sa brojnim proizvodima na tržištu i raznim preporukama koje možete čuti, nega bebine kože može delovati komplikovano i zbunjujuće.

Pročitaj više »