baby-220294_1280

Ojed i osip: Kako ga lečiti, a kako sprečiti

Šta je ojed?

Ojed je opšte prihvaćen naziv za bolest kože koja se javlja uglavnom kod odojčadi (ređe kod beba u drugoj godini života) koje nose pelene. Zato je pelenski dermatitis medicinski naziv za ojed.

Kako se prepoznaje?

To je ono crvenilo bebine kože u predelu guze (naročito oko analnog otvora), genitalija, butina, pa i u predelu struka.
Crvenilo (eritem) je prva faza bolesti, a skoro uvek je prati “ljuštenje” (deskvamacija) površnog dela kože. Ako bolest odmakne, mogu da se jave i “ranice” – ostrvca ogoljene kože. Tada se skoro uvek javlja i infekcija gljivicama i bakterijama, koje sa površine kože prodiru u dublje slojeve i dodatno pogoršavaju problem.

Zašto ojed nastaje?

Glavni zadatak pelene je da upije mokraću (ali i da zadrži stolicu), dok se ne promeni. To znači da ne bi trebalo da bude dužeg kontakta između mokraće i stolice i kože bebe.

Ipak, ako se to desi i potraje, onda kiseli produkti mokraće i stolice oštete površni sloj nežne bebine kože, koji tada postaje porozan. Potom vlaga (iz mokraće) prodire u dublje slojeve kože, nastaje iritacija – zapaljenje (dermatitis) – koje se manifestuje najpre crvenilom, a potom i ljuštenjem kože. Sve je još gore ako stolica duže ostane u pelenici, a najgore prođu bebe koje inače imaju osetljivu kožu.

Koliko se brzo ojed može razviti?

To zavisi od tipa bebine kože, ali je nekada se bukvalno za jednu noć može pojaviti ojed. Ukoliko beba ima izrazito osetljivu kožu, i par sati kontakta sa stolicom je dovoljno da se vide prvi znaci pelenskog dermatitisa.

Od decembra ponovo u Taši Taši paketima Sebamed daruje Sebamed kremu protiv ojeda i osipa.

Kako da roditelji pomognu bebi kada dođe do ojeda?

Postoje četiri najvažnija koraka u borbi sa ojedom:

Pranje

Genitalno – analni region treba temeljno oprati pod mlazom mlake vode uz korišćenje blage kupke za bebe. Idealno je da kupka ima pH 5,5 što odgovara fiziološkom pH kože i dodatno jača prirodni odbrambeni mehanizam kože. Kod devojčica pažljivo treba oprati unutrašnjost vulve u kojoj se mogu zadržati delovi stolice, ali i kreme za negu kože (kada se pretera sa mazanjem). Ako tu već postoji crvenilo, dobro bi bilo da se vulva (posle pranja) ispere 3% rastvorom borne kiseline.

Sušenje

Prodor vlage u dublje slojeve kože pospešuje zapaljenje, pa je “provetravanje” bebine kože ispod pelene važan zadatak za mame i tate.
Što više bez pelene, to bolje, a posle kupanja i čišćenja kože, može se koristi fen. Naravno, nežno i oprezno – “kroz prste”, iz daljine… tako da vreo vazduh ne povredi već ranjenu bebinu kožu. Naravno, u toplim danima nema potrebe za fenom!

Krema protiv ojeda i osipa

Kada se koža osuši, treba je namazati kremom koja, pored komponenti koje obezbeđuju lako mazanje i upijanje (alantoin) treba da sadrži i titanium dioksid koji pruža neagresivnu zaštitu formirajući tanak sloj koji sprečava direktan kontakt urina i stolice sa osetljivom kožom.
Dodatno, neophodno je da krema sadrži pantenol. On ubrzava epitelizaciju – obnavljanje oštećene kože, a to je ključna faza borbe sa ojedom.
Tek kada se obnovi zaštitni sloj kože (a to je epitelizacija), možemo biti sigurni da smo na pravom putu.

Posle nekoliko dana ovog kombinovanog tretmana (pranje, sušenje i mazanje, uz redovno menjanje pelena), kod većine beba se ispolje znaci poboljšanja, a posle još nekoliko dana se sve lepo povuče.

Kada beba mora na pregled?

Kada roditelji preduzmu sve navedene mere, a posle tri do pet dana nema poboljšanja, potrebno je potražiti pomoć lekara. Tada postoji velika verovatnoća da je ojed “uznapredovao”, da se desila dodatna infekcija (superinefekcija ili sekunradna infekcija) kože, koja traži prepisivanje lekova, a to je već posao lekara.

Prevencija ojeda

Kako sprečiti ojed?

Jedna od glavnih karakteristika pelenskog dermatitisa (ojeda) je sklonost da se ponavlja! PREVENCIJA ojeda počiva na TRI stuba: redovna higijena, menjanje pelena i nega kože!

Prvo i najvažnije jeste poštovati osnovne higijenske principe

Treba izbegavati jake sapune i šampone, naročito one sa raznim biljnim ekstraktima i aditivima, čak i kada nose oznaku “za bebe”. Treba se posavetovati (sa patronažnom sestrom ili pedijatrom) šta je najbolje za bebinu kožu – a to, svakako, zavisi od osetljivosti (tipa) same kože. Blage kupke za bebe (od renomiranih proizvođača) su najbolji izbor.

Redovno menjanje pelena

Pelene moraju da budu kvalitetne, što znači da imaju mogućnost da upiju mokraću i ne daju joj da dođe u kontakt sa bebinom kožom. Dobar kvalitet pelena ne znači da mogu da stoje ceo dan – treba ih redovno menjati – čim se napune!

Kada se beba ukaki ODMAH promenite pelenu. Nema pelene koja može duže da zadrži stolicu bez štetnih posledica po nežnu bebinu kožu!

Bebu koja ima sklonost ka ojedu treba obilaziti i tokom noći, naročito prvih pet do sedam dana posle uspešne borbe sa ojedom! Desi se da se beba ukaki u snu, pa roditelji neće da je bude da bi promenili pelenu – POGREŠNO! Bolje je kratko buđenje njego kontakt stolice sa kožom – već ujutro će nastati ojed!

Nega kože i kad nema ojeda

Ako je beba već imala ojed, treba koristiti kreme koje neguju kožu, dajući joj potrebnu vlažnost kao i zaštitni sloj, koji smanjuje verovatnoću oštećenja, ali koji omogućava bebinoj koži da “diše”.

Kvalitetna krema za sprečavanje (prevenciju) ojeda treba da sadrži:

Pantenol – provitamin B5 je ključni činilac regeneracije – obnavljanja kože. Pospešuje razmnožavanje zdravih ćelija i tako pomaže da se zaštitna uloga zdrave kože ojača, ali i da se (na samom početku nastanka ojeda) spreči dodatno širenje iritacije – zapaljenja. Bez visokog sadržaja pantenola se NE može zamisliti krema za prevenciju ojeda!

Alantoin je važan za pravilnu hidraciju kože (obezbeđivanje optimalne vlažnosti), pa je čini mekom i elastičnom. Alantoin pomaže eliminaciju beskorisnih (mrtvih) ćelija sa površine kože, smanjuje verovatnoću nastanka zapaljenja (iritacije) dubljih slojeva kože, ali pomaže i u obnavljanju oštećenjih delova bebine kože.

Titanium dioksid stvara zaštitini sloj koji održava pH zdrave kože (pH5.5) i štiti kožu od štetnih spoljašnjih uticaja, uključujući i neželjene efekte kontakta bebine kože sa mokraćom i stolicom!

Bisabol je supstanca izolovana iz kamilice koja ublažava nadražaj – iritaciju kože.

Redovno mazanje zaštitne kreme, na ČISTU i SUVU kožu je suština pravilne nege bebine kože, ali i sprečavanja – prevencije nastanka ojeda.
Ovo važi ne samo za bebe koje su već imale pelenski dermatitis, već i za SVE bebe koje imaju osetljivu kožu, iako nisu imale ojed.

Podelite ovaj članak

Nega kože od prvog dana

Nega novorođenčeta i bebine kože je za nove roditelje jedna od najzahevnijih aktivnosti. Sa brojnim proizvodima na tržištu i raznim preporukama koje možete čuti, nega bebine kože može delovati komplikovano i zbunjujuće.

Pročitaj više »