Opcija-2

Strije u trudnoći – kada se javljaju i postoji li preventiva?

Kada se telo širi brže od kože,ona puca i dolazi do pojave ožiljaka tokom njenog zarastanja – strija. Verovatnoća da će se one javiti zavisi od tipa kože, rase, godina starosti, ishrane i hidratacije kože. Poznato je da su nastanku strija posebno podložni adolescenti, bodi – bilderi i osobe sa viškom kilograma. Svima njima zajednički su smanjena elastičnost kože i nagli fizički razvoj koji dovodi do pucanja elastičnih vlakana u dermisu kože. Među onima koji se suočavaju sa ovim izazovom svakako su i buduće mame.

Prema statistikama strije se pojavljuju kod čak 80 odsto trudnica. Najčešće nastaju pred kraj drugog tromesečja i to na stomaku, donjem delu leđa, kukovima i zadnjici. Početni stadijum nastanka stija prepoznaćete po pojavljivanju tankih tamno roze linija, a ovaj proces može pratiti i nadraženost kože. Vremenom, ovi ožiljci postaju svetliji i stoga su starije strije bele boje. Ipak, bile one nove ili stare, ono što im je zajedničko jeste da ih nije moguće u potpunosti ukloniti.

Pravilnom negom i preventivnim delovanjem moguće je smanjiti nastanak novih i poboljšati izgled već postojećih strija. Ishrana i u ovom slučaju igra bitnu ulogu. Hrana bogata cinkom i vitaminima A i C smatra se značajnom u preventivi. Jednako povoljno dejstvo ima i vitamin E koji je zbog svog dobro poznatog antioksidacijskog efekta sastavni deo mnogih proizvoda za negu. Hidratacija je neizostavna, tako da se preporučuje svakodnevni unos do osam čaša vode.

Drugi značajan korak jeste podsticanje cirkulacije. Ovo možete postići nežnim masažama osetljivih područja. Masaža sunđerom za kupanje je najjednostavniji metod koji vam je dostupan svakog dana. Stručnjaci preporučuju i piling, koji će odstranjivanjem izumrlih ćelija pomoći pri nastanku mlade kože.

Pažljiv odabir prepara za negu strija posebno je značajan u trudnoći. Na ove ožiljke delovaće odabrani sastojci koji će doprineti hidrataciji i obnavljanju kože. Veoma je važno da oni budu prirodni i provereni, a stoga i pogodni za upotrebu tokom drugog stanja.

Jedan od najučinkovitijih proizvoda je Bio-Oil. Za više informacija pogledajte zvaničnu stranicu.

Podelite ovaj članak

Nega kože od prvog dana

Nega novorođenčeta i bebine kože je za nove roditelje jedna od najzahevnijih aktivnosti. Sa brojnim proizvodima na tržištu i raznim preporukama koje možete čuti, nega bebine kože može delovati komplikovano i zbunjujuće.

Pročitaj više »