caucasian-mother-drinking-glass-of-water-182656277-5913488f3df78c92834612ac-768x423

Značaj hidratacije za trudnice i dojilje

Za ženu je veoma važno da se pravilno hidrira – i u trudnoći i tokom laktacije (podoja). Pravilna ishrana i hidratacija direktno utiču na kvalitet i kvantitet majčinog mleka, koje novorođenčetu obezbeđuje pravilan rast i razvoj. U ovom periodu mora se obezbediti adekvatan izbalansiran unos svih potrebnih nutrijenata: belančevina, masti, ugljenih hidrata, vitamina i minerala. Što se hidratacije tiče, dnevno se preporučuju dva litra mineralnih voda koje imaju izbalansiran odnos makroelemenata i mikroelemenata u hemijskom sastavu.

Prirodne mineralne vode predstavljaju posebnu grupu podzemnih voda – one se razlikuju od obične vode sa česme jer obiluju mineralima, oligoelementima i drugim sastojcima koji povoljno utiču na organizam. Mineralna voda koju danas koristimo za piće je atmosferska voda koja je prošla kroz različite slojeve zemlje, gde se prečišćavala i obogaćivala mineralima. Minerali su, kao i vitamini, od esencijalnog značaja za odvijanje skoro svakog procesa u organizmu. Oni rade sinergički, što podrazumeva da nedostatak jednog minerala odmah remeti funkcije drugih minerala, što za posledicu ima poremećaje metabolizma u celom organizmu. Zato je važno koju mineralnu vodu biramo za sebe i u trudnoći i u periodu kada dojimo.

Saint John’s voda za bebe spada u vode sa optimalnim sadržajem minerala, koji se lako apsorbuju i ne opterećuju organizam. Pored toga što se preporučuje trudnicama i majkama koje doje, ova voda se može davati i bebama od prvog dana njihovog života.

Podelite ovaj članak

Nega kože od prvog dana

Nega novorođenčeta i bebine kože je za nove roditelje jedna od najzahevnijih aktivnosti. Sa brojnim proizvodima na tržištu i raznim preporukama koje možete čuti, nega bebine kože može delovati komplikovano i zbunjujuće.

Pročitaj više »