Ekcem je zajednički naziv za stanje koje uzrokuje suvoću, svrab, upalu i crvenilo kože. To je zapravo preterana imunološka reakcija kože na uobičajene alergene. Kod beba i dece se najčešće javlja u uzrastu od šestog meseca do pete godine.

Ekcem kod beba – kako ga prepoznati i kako ga lečiti?

Ekcem je zajednički naziv za stanje koje uzrokuje suvoću, svrab, upalu i crvenilo kože. To je zapravo preterana imunološka reakcija kože na uobičajene alergene. Kod beba i dece se najčešće javlja u uzrastu od šestog meseca do pete godine.

Veoma je uobičajeno stanje koje se razvija kod jednog od petoro dece u uzrastu do 2 godine. Za bebe i decu to stanje može biti jako iritantno i neprijatno, ali se obično poboljšava kako ona odrastaju. Ekcem kod dece se još često naziva i atopijski dermatitis, atopijski ekcem ili alergijski ekcem.

Deca koja imaju ekcem često imaju i neka druga stanja uzrokovana alergijskim reakcijama, odnosno imunološkim odgovorom organizma na određene supstance (alergene), kao što su astma ili alergijski rinitis.

Jasan razlog pojave ekcema kod dece nije medicinski definisan. Ono što je poznato je da se on javlja usled postojanja određenih gena u kombinaciji sa okidačima iz spoljašnje sredine. Stimulacija iz spoljašnje sredine aktivira imuni sistem, a usled neadekvatnog odgovora ćelije kože ne obezbeđuju pravu reakciju, pa dolazi do upale.

 • Iako se ne leči, ekcem možete kontrolisati
 • Ekcem nije zarazan
 • Ekcem je česta pojava, javlja se kod 15 – 20 % dece
 • Kod beba sa ekcemom, postoji povećan rizik da se kasnije razviju i druge alergije

Kod beba se ekcem najčešće prvo javlja na obrazima ili negde drugo na licu ili glavi. To su pečati koji decu svrbe, a vremenom se šire.

Kako bebe rastu ekcem se može širiti i na ostale delove tela, naročito na unutrašnjoj strani podlaktica, laktovima, zglobovima, vratu i kolenima u vidu crvenila, suve i iritirane kože koja jako svrbi.

Svrab postaje intenzivniji noću i kada je veoma vruće.

Iako mnoga deca prerastu ekcem, često se dešava da i kasnije imaju suvu i osetljivu kožu, čak i kada odrastu.

 • Suva koža
 • Češanje pogođenog područja kože
 • Virusna ili bakterijska infekcija
 • Hemikalije za dezinfekciju bazena
 • Pesak, naročito sa dečjih igrališta
 • Kontakt sa nekim tepisima ili travama
 • Veštačke boje i konzervansi
 • Parfemi, sapuni i hemikalije
 • Vuna i sintetičke tkanine
 • Vrućina
Da biste umanjili simptome ekcema i omogućili svom detetu da se oseća bolje možete učiniti sledeće:
 1. Zaštitite dečju kožu – Obavezno je hidrirajte kremama ili uljima. Koristite kreme posebno formulisane za bebe i malu decu. Birajte one koje jačaju prirodni odbrambeni mehanizam kože.
 2. Koristite odgovarajaće kupke pogodne za kožu sklonu pojavi ekcema. Kao i kreme, i kupke bi trebale da budu hipoalergene i na prirodnoj bazi. Dete kupajte prijatno toplom, ali ne vrućom vodom. 
 3. Dete oblačite u pamučnu garderobu, izbegavajte vunu i sintetiku.
 4. Izbegavajte okidače – Izbegavajte sve što mislite da bi moglo da utiče na pojavu ekcema i da stvara dodatnu iritaciju kože, kao što je sapun ili gel za suvo pranje ruku. Pokušajte da što češće čistite kuću od prašine. Zaštitite dete od izlaganja hemikalijama, parfemima i konzervansima. 
 5. Kontrolišite češanje – Umanjite svrab primenom antihistaminka koji vam je doktor prepisao i nanošenjem hladnih obloga na upaljeno mesto. Redovno secite detetu nokte, kako se ne bi češanjem dodatno povredilo. Neki roditelji maloj deci stavljaju rukavice dok spavaju kako bi ublažili efekte češanja.
 6. Reagujte odmah – Čim se simptomi pojave tretirajte ih medicinskim sredstvima i lekovima koja vam je doktor prepisao.

Podelite ovaj članak

Nega kože od prvog dana

Nega novorođenčeta i bebine kože je za nove roditelje jedna od najzahevnijih aktivnosti. Sa brojnim proizvodima na tržištu i raznim preporukama koje možete čuti, nega bebine kože može delovati komplikovano i zbunjujuće.

Pročitaj više »